Bűnösnek vallja magát a tucsoni gyilkos

Kovács N. László

2012. augusztus 5., vasárnap 20:16

Egyelőre meg nem erősített lapinformációk szerint Jared Lee Loughner nem fogja tagadni az ellene felhozott vádakat – cserébe a hat ember haláláért felelős férfi elkerülheti a halálbüntetést.

Ismert, Loughner tavaly januárban egy demokrata kongresszusi képviselő fogadóóráján kezdett el lövöldözni. Ámokfutása hat halálos áldozatot követelt, tizenhárman pedig súlyosan megsérültek, köztük Gabrielle Giffords – az említett politikus asszony – is, aki csak csodával határos módon élte túl, hogy közvetlen közelről fejbe lőtték. A gyilkos sorsa sokáig kétséges volt, hiszen pszichológiai vizsgálatok sora sem tudta egyértelműen megállapítani, beszámítható-e a 23 éves férfi, és így azt sem lehetett tudni, milyen eredményt hozhat majd a bűnvádi eljárás.

Most azonban úgy tűnik, megoldódott a kérdés: a The Los Angeles Times „megbízható forrásokra” hivatkozva azt írja, Loughnert alkalmasnak nyilvánították, ám a tárgyalás így sem lesz hosszú, a gyilkos ugyanis nem fog tiltakozni az ellene felhozott vádak ellen, hanem minden pontban bűnösnek vallja majd magát. Ezért cserébe az ügyészség eláll a halálbüntetés követelésétől, és a hatszoros gyilkos megússza igen hosszú, feltehetőleg életfogytiglani börtönbüntetéssel. Loughnert továbbra is kényszergyógykezelés alatt tartják, mivel többször is megpróbált öngyilkosságot elkövetni és paranoid tévképzetek gyötrik.

(CNN, Cnn.com)