Csak a magyarok nem lehetnek kettős állampolgárok?

WA

2012. április 16., hétfő 14:31, frissítve: hétfő 19:39

Robert Fico kormánya olyan formában akarja megváltoztatni a szlovák állampolgársági törvényt, hogy az ne „károsítsa” azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, és azáltal elvesztik a szlovák állampolgárságukat.
Egyelőre miden idegszálával a gazdasági kérdésekre kell koncentrálnia a nemrég hivatalba lépett Fico-kormánynak, így a kisebbségi ügyek lényegesen kevesebb figyelmet kaphatnak. Nincs értelme olyan témákat helyezni előtérbe, amelyek lehetetlenné tennék az együttműködést – nyilatkozta a régi-új miniszterelnök. Olvassa el cikkünket itt.

A szlovák kormányfő erről az új kulturális miniszter, Marek Maďarič hétfői hivatali beiktatása során beszélt Pozsonyban. Robert Fico hozzátette: Magyarország viszonylatában a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia. Fico ezt a nézetét azzal magyarázta, hogy Magyarország sem változtatta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényét, amire a szlovák fél annak idején a saját törvényének módosításával reagált.

A szlovák miniszterelnök ismételten megerősítette: az új kormány megőrzi a status quót a nemzeti kisebbségek jogállása terén, „holott néhány téren változtathatnánk”. Rámutatott: a legutóbbi népszámlálás eredményei megmutatták, hogy több településen, ahol az arra vonatkozó törvény még lehetővé teszi a kisebbségek nyelveinek hivatali használatát, az adott kisebbségek aránya már nem éri el a 20 százalékot, ami a kisebbségi nyelv hivatali használatának feltétele. Hozzáfűzte: ezen a téren nem fog változtatásokat eszközölni.

A hatásköri törvényben tervezett változtatások kapcsán elmondta: a kulturális tárca hatáskörébe kerül át az emberi jogokért és a kisebbségekért felelős – a kormányalakítás során megszüntetett – kormányalelnöki pozícióhoz tartozó kisebbségi kultúra. Fico hozzátette: létrehozzák a nemzeti kisebbségek ügyeiért felelős kormánymegbízott hivatalát, amely elsődlegesen a kisebbségeket érintő kérdéskörrel foglalkozik majd, ám végrehajtási szempontból a kulturális minisztérium alá tartozik.

Robert Fico múlt pénteken még arról beszélt, Szlovákia érdekelt abban, hogy jó és baráti kapcsolatot tartson fenn szomszédaival, így Magyarországgal is. Mint megírtuk, a szlovák miniszterelnök szerint a szlovák–magyar kapcsolatokat az új pozsonyi kormány hivatalba lépése után nem lehet nulláról kezdeni.

Kísérteties hasonlóság

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Robert Fico által kilátásba helyezett gazdaságpolitikai lépések kísértetiesen hasonlítanak a magyarországi nem szokványos intézkedésekhez: megadóztatják a multikat és egy, a csipszadóhoz hasonló adófajta bevezetésén gondolkodnak.

Orbán Viktor április 4-én levélben gratulált Robert Ficónak miniszterelnöki kinevezéséhez; a magyar kormányfő reményének adott hangot, hogy a két ország együttműködésének megerősítése hozzájárul az európai gazdasági kihívások sikeres kezeléséhez. Mint ismert, a március 11-ei előre hozott választásokat elsöprő fölénnyel nyerte a Robert Fico vezette baloldali Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD).

Forrás: MTI