Csak így zárható le a fájdalmas múlt

NT, WA

2012. május 21., hétfő 23:09, frissítve: kedd 10:12

Csak a részletek teljes feltárásával zárhatók le a második világháború fájdalmas fejezetei – mondta Raoul Wallenberg életének utolsó éveire utalva Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn Varsóban a Wallenberg-év keretében szervezett megemlékezésen.

A lengyel fővárosban szervezett ünnepségek emlékfaültetéssel kezdődtek az egyik varsói királyi rezidencia, a wilanówi palota parkjában: három hársfát ültettek a svéd életmentő, valamint idősebb Antall József és a „lengyel Wallenbergként” emlegetett Henryk Slawik emlékére.

A délutáni program keretében egy életmentő lengyel család képviselője átvette a Nemzetek Igaza díjat. A több mint háromszáz fős közönségnek tartott rendezvényen az általuk megmentett, néhány éves kislányként örökbefogadott asszony és lánya is megjelent.

A megemlékezésen felszólaló politikusok, diplomaták és az Ember az embertelen valóságban című magyar–lengyel–izraeli panelvitában részt vevő szakértők egyaránt hangsúlyozták az emlékezet jelentőségét, amely segíthet megóvni az emberiséget a holokauszthoz hasonló embertelenség megismétlésében. Többen kifejtették, hogy a ruandai és a szíriai vérengzések, illetve az európai országokban is egyre jobban érzékelhető nacionalista és rasszista tendenciák is bizonyítják: ennek a veszélye máig is fennáll.

Bába Iván, aki Olle Wastberggel, a svéd Wallenberg-év koordinátorával zárta az eszmecserét, fájó szívvel beismerte, hogy Magyarország a holokauszt idején „képtelen volt megóvni állampolgárait, sőt – igaz, idegen megszállás alatt – megsemmisítésükben is részt vett”. Rámutatott, hogy Wallenberg, valamint a hozzá hasonló lengyel és magyar életmentők felidézésével nemcsak példaképeket akarnak felmutatni a jövő nemzedékeinek, de azt is kiemelik: Magyarország „véglegesen leszámolt a 20. század démonjaival” és vállalja a felelősséget történelme szégyenletes szakaszáért is.

A varsói magyar nagykövetség és a Magyar Kulturális Intézet által szervezett rendezvénysorozat társszervezője a helyi izraeli és svéd nagykövetség, valamint a Varsói Zsidó Színház volt. A megemlékezés védnökségét Hanna Gronkiewicz-Walz, a főváros polgármestere vállalta.

Az ünnepi program révén a varsói gimnazisták műhelyfoglalkozásokon ismerkedhettek meg a Lengyelországban kevésbé ismert Wallenberggel, a nagyközönség pedig a budapesti Odessa Klezmer Band és a helyi Zsidó Színház színészeinek közös koncertjét hallgatta meg.

Az emléknap alkalmával a lengyel média ismeretterjesztő cikkeket publikált, a közszolgálati rádió pedig gazdag háttéranyaggal rendelkező történelmi portált indított a Wallenberg.polskieradio.pl címen.

Forrás: MTI