Csak két helyen haladja meg a határértéket a sugárzás

NT

2012. május 23., szerda 20:57

Több mint egy évvel a fukusimai atomkatasztrófa után csupán két helyszínen haladja meg a veszélyes határértékeket a radioaktív sugárzás Japánban, a szomszédos országokban pedig nagyon alacsony a sugárzás szintje – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán.

Szakértők megállapították, hogy Fukusima prefektúra két településén, amelyeket viszonylag magas sugárszennyezés ért, a helyi lakosság 10-50 millisievert (mSv) sugárzást kapott az atomreaktort ért balesetet követő egy évben. A prefektúra más részein a dózis 1 és 10 mSv között mozgott, Japán egyéb régióiban pedig 0,1-1 mSv között.

„Az evakuálás előtt ennél nagyobb sugárzás is érhette az embereket, de ennek a megbecsüléséhez pontosabb adatokra van szükségünk a most elérhetőknél” – hangsúlyozta a WHO. A jelentés készítői a fukusimai reaktornál dolgozó mentőalakulatok és munkások egészségi állapotát nem vizsgálták, ez ugyanis egy másik szakértő csoportnak a feladata, amelynek jelentése júliusra várható.

A rákos megbetegedés valószínűségét 100 mSv feletti sugárzás növeli, akut sugárbetegség kialakulásához pedig 1000 mSv dózis szükséges. „A háttérsugárzás éves átlaga a világban 2,4 mSv, a tényleges érték régiótól függően 1-10 mSv között mozog” – olvasható a WHO jelentésében.

Forrás: MTI