Csak Ukrajnában gyógyítható Timosenko

tt

2012. május 23., szerda 16:05

Az ukrán parlament elutasította, hogy napirendre vegye a büntető törvénykönyv és eljárási kódexének módosítását, amely lehetővé tette volna, hogy fogvatartottak – közöttük Julija Timosenko volt kormányfő – külföldön részesülhessenek orvosi kezelésben – jelentették ukrán hírügynökségek. A törvénymódosítás napirendbe vétele mellett mindössze 131 képviselő szavazott a jelen lévő 418-ból.

A Tarasz Csornovil független képviselő által beterjesztett módosítás előírta volna, hogy az a személy, aki bűncselekmény elkövetése után vagy az ítélet kihirdetése után olyan súlyos betegségbe esett, amely akadályozza a büntetés letöltését, mentesülhet a büntetés, illetve annak hátralévő része letöltése alól. Erről a bíróság döntött volna, csakúgy mint arról, hogy a fogvatartott életét vagy egészségét veszélyeztető betegség esetén az elítéltet Ukrajnában vagy külföldön lehet gyógykezelni.

Korábban megírtuk, hogy az ukrán elnök, Viktor Janukovics kizárta Julija Timosenko volt kormányfő külföldi gyógykezelését.

A bebörtönzött volt ukrán kormányfő példáján felbuzdulva Szimferopol fogházában azzal a követeléssel álltak elő az őrizetesek, hogy küldjék őket németországi gyógykezelésre, vagy legalábbis őket is kezeljék német orvosok.

Korábban megírtuk, hogy a kijevi kormány fontolóra veszi, hogy külföldre engedi gyógykezelésre a volt ukrán kormányfőt, ha orvosi szakvélemény szerint Ukrajnában nem juthat hozzá megfelelő gyógyterápiához. A litván elnök meglátogatta múlt hét pénteken Julija Timosenkót. Dalia Grybauskaitė egy órán át beszélgetett Timosenkóval, akit „jó állapotban” talált.

Ismert, Ukrajnára erőteljes nyomás nehezedik Timosenko miatt, és több európai politikus a lengyel–ukrán közös rendezésben június 8. és július 1. között tartandó futball Európa-bajnokság ukrajnai eseményeinek bojkottjára szólított fel. Kijev elhalasztotta a közép-európai államfők péntekre és szombatra tervezett jaltai csúcstalálkozóját, mivel a legtöbb meghívott – tiltakozásul a Timosenkóval szembeni bánásmód miatt – lemondta részvételét.

Ügyvédjének közlése szerint április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba Timosenkót, s közben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, sérüléseket okozva. Tiltakozásul az exkormányfő éhségsztrájkba kezdett, amelyet csaknem három hét után, szerdán fejezett be. Az ukrán hatóságok tagadják, hogy rosszul bántak az 51 éves politikussal.


Jaroszlav Szuhij, a kormányzó Régiók Pártja frakciójának tagja szerint a törvénymódosítási javaslat „kigúnyolja a józan észt”. Mint mondta, a fogvatartottakat állami pénzen kezelik, márpedig ha az államnak arra sincsen pénze, hogy külföldön gyógyíttasson beteg embereket, igazságtalan lenne, ha elítéltek külföldi gyógyítását fizetnék. A szavazás után a Timosenko vezette BjUT-Haza frakció nyilatkozatban közölte, hogy nem vesz részt a törvényhozás munkájában, és kivonult az ülésteremből.

Forrás: MTI