Csótányok támadtak Nápolyra

BL

2012. július 11., szerda 17:50, frissítve: szerda 17:50

Példa nélküli csótányinvázióval küzd Nápoly, amelynek lakosai maguk igyekeznek tenni az óriási rovarok ellen.

Nápoly városközpontjában és a peremkerületekben spontán pénzgyűjtés indult, hogy a lakótömbök, üzletek és hivatalok közösen fizessék ki a profi csótányirtókat, ha már az önkormányzat nem képes intézkedni. A sikátorokkal teli kikötővárosban nem ritka a csótány, de a mostani rovarinvázió rendkívülinek számít. Az utcákat hét centiméteres példányok lepték el, esténként elözönlik a járdákat és az úttesteket.

Az újságok szerint a kánikula miatt bújtak elő, mások szerint az üres városi kassza miatt elmaradt a szokásos csatornatisztítás, és ez okozta a hirtelen szaporodást. Maria Triassi, a nápolyi egyetem orvostudományi szakiskolájának igazgatója szerint azonban a különlegesen nagy csótányok külföldiek, a nápolyi öböl szigeteiről érkeztek a szárnyashajók fedélzetén. Ezt az érintettek visszautasították.

Az idegenforgalomnak sem tesznek jót a csótányok: a város utcái alig szabadultak meg a hulladékhegyektől, az olasz sajtó máris újabb járványveszélyt kiált, hepatitiszt és tífuszt emlegetve. Luigi De Magistris nápolyi polgármester felesleges pánikkeltésről írt Facebook-oldalán.

Forrás: MTI