„Szegény Németország”

Erőszak Kölnben: Trump a migránsokat teszi felelőssé

MTI, 2016. január 10., 08:56, frissítve: 11:20
Az elnöki ambíciókat dédelgető republikánus Donald Trump egyik kampányrendezvényén szombaton arról beszélt, hogy a Németországban nők ellen szilveszterkor elkövetett tömeges támadás összefüggésbe hozható a radikális iszlám terrorizmusával.

Iowa állam egyik kisvárosában, Ottumwában kampányolva Donald Trump – utalva a szilveszteri erőszak miatti kölni tüntetésre – azt mondta: „a németek az utcákon lázadoznak”, s úgy fogalmazott, hogy a tömeges támadások összefüggésbe hozhatók a radikális iszlám terrorizmusával, illetve azzal, hogy „Németországba az elmúlt időszakban migránsok milliói érkeztek”.

„Szegény Németország! Most meg lázadoznak Köln utcáin. Lázadoznak! Hihetetlen, ami történt, a bűncselekmények, a nemi erőszak; lehetetlen még elképzelni is, hogy mi történik Németországban! Itt van egy ország, amelynek korábban nem voltak ilyen gondjai, nem is ismerte ezeket a problémákat” – fejtegette a milliárdos üzletember, aki pillanatnyilag a republikánusok legnépszerűbb jelöltje.

Trump, aki korábban azt javasolta, hogy átmeneti időre tiltsák meg muszlimok beutazását az Egyesült Államokba, most arról is beszélt, hogy világszerte gondok vannak a radikális iszlámmal.

Az elnökjelölt-aspiráns pénteki, dél-karolinai kampányrendezvényéről a biztonságiak kivezettek egy csak a hajat fedő iszlám fejkendőt, hidzsábot viselő muszlim asszonyt, aki tiltakozása jeleként némán felállt, amikor Trump azt fejtegette a pódiumon, hogy a szíriai polgárháborúból menekülők az Iszlám Állam terroristái.

Már Merkel is máshogy viszonyul a menekültekhez

Szombaton Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a német polgárok és a menekültek „nagy többségének” érdekében változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében. A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő.

Német rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd tagjai petárdázni kezdtek. Amikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származnak”. Eddig mintegy négyszáz feljelentés érkezett a kölni rendőrkapitányságra, ezek negyven százaléka szexuális visszaélésekről szól. A kölni rendőrség több mint száz nyomozót állított rá az ügyek kivizsgálására. A hatóság közleménye szerint a nyomozás középpontjában álló gyanúsítottak „elsősorban észak-afrikai országokból származnak, többségük menedékkérő vagy illegálisan tartózkodik Németországban”. Egyelőre vizsgálják, hogy a gyanúsítottak részt vettek-e bűncselekmények elkövetésében szilveszter éjszakáján, és ha igen, milyen mértékben – közölte a rendőrség.

A szövetségi belügyi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a szövetségi hatóságok harminckét gyanúsítottat azonosítottak, köztük huszonkét menedékkérőt. A feltételezett elkövetők közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, négyen szíriaiak, öten irániak, egy iraki, egy pedig szerb állampolgár. Hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban, továbbá Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 3 db

A hozzászólások mutatása