Döntőbe jutott a Compact Disco + Videó + Képek

TK, 2012. május 22., kedd 22:56, frissítve: szerda 10:42
Bejutott a Compact Disco Sound of Our Hearts című dalával az 57. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este az azeri fővárosban.

A Magyarországot képviselő zenekar a bakui verseny első elődöntőjében a 18 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így került a szombati döntőbe.

A Compact Disco magabiztos, energikus produkciót nyújtott, amely a telt házas bakui Kristálycsarnokban is tetszést aratott. A második elődöntőt csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik.

A Magyar Televízió által a helyszínről élőben közvetített elődöntőben a Compact Disco tizenötödikként lépett színpadra. Walkó Csaba, az együttes frontembere jól énekelt – a versenyben a produkciók énekhangja élőben hangzik el, a zene azonban előre rögzített felvételről megy –, a háttérvetítést kétszer látványos pirotechnika egészítette ki.

A Compact Disco tagjai – Walkó Csaba mellett Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és Sándor Attila (basszusgitár) – csupa fekete ruhában (tervező: Szegedi Kata) adták elő az összetartozásról szóló Sound of Our Hearts című dalt. A színpadon Szakos Krisztián (gitár) és Wéber Helga (vokál) egészítette ki a csapatot.A döntőbe jutott tíz produkció listája teljesen megegyezett a fogadóirodák többsége által favorizált tíz országgal. Bekerült a fináléba az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a kubai zenészekkel kiegészült román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszoszág Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski (Buranovói Nagyik), a moldovai Pasha Parfeny, valamint a dalfesztiválon tavaly is indult ír ikerpár, a Jedward.

A Kristálycsarnokban és a sajtóközpontban egyaránt remek hangulat uralkodott az elődöntő alatt, ami elsősorban a nemzeti zászlókkal felszerelt rajongóknak volt köszönhető.

Fotó: Reuters


A keddi 18 elődöntősből a továbbjutók tízes mezőnye úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Azerbajdzsán, Olaszország és Spanyolország részéről egy ötfős szakmai zsűri pontozott – ez még hétfőn este megtörtént –, másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak sms-eket küldve. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót. Az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A pontozásban a kivételt Albánia jelentette: a 11 halálos áldozattal járó helyi buszbaleset miatt a tiranai köztelevízió kérésére ott nem közvetítették az elődöntőt, így az albán tévénézők sem szavazhattak. Rona Nishliu énekesnő esetében kizárólag a zsűrik voksolása döntött.

Az elektronikus zenét játszó Compact Disco azzal vívta ki a jogot az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt Sound of Our Hearts című dalával. A 2008-ban alakult csapat eddig két stúdióalbumot adott ki, tavaly Fonogram-díjat nyert.

Fotó: Reuters


Világszerte évente 100–120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 42 ország képviselői vesznek részt Bakuban, a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező. Tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell & Nikki nyert Running Scared című dalával. A duó fiútagja Eldar néven az idei dalfesztivál egyik műsorvezetője.

Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt kisebb-nagyobb megszakításokkal az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban.

Tavaly Wolf Kati What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) című dalával a döntő 22. helyén végzett. Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Fotó: Reuters
Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása