Döntöttek Szíriáról

LM, 2012. április 21., szombat 18:10, frissítve: 13:06
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton határozatot fogadott el arról, hogy 300 megfigyelőt küldhetnek Szíriába a törékeny tűzszünet ellenőrzésére.

Az egyhangúan elfogadott határozat előirányozza, hogy 300 fegyvertelen megfigyelőt küldenek a közel-keleti országba, három hónapos időszakra. A hivatalosan UNSMIS-nak nevezett megfigyelői misszió működésének megkezdéséről a dokumentum szerint a világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun dönt, mégpedig a szíriai helyzet tükrében, különös tekintettel az erőszak beszüntetésére. Ennek kapcsán a határozat rámutatott arra, hogy a szíriai kormány és az ellenzék közötti erőszakos cselekmények változatlanul tartanak.

A mostani a második olyan BT-határozat, amelyet a testület egyhangúan fogadott el a több mint 13 hónap óta tartó kormányellenes felkelés óta. Korábban Oroszország és Kína ellenállása megakadályozta a különböző, benyújtott tervezetek jóváhagyását.

A szombaton elfogadott határozat tervezetét Oroszország és az Európai Unió dolgozta ki.

Pénteken is folytatódtak a zavargások Szíriában. Egy helyi fegyveres szerint a hadsereg megpróbálja visszavenni a teljes ellenőrzést Homsz fölött. Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta: az ENSZ Biztonsági Tanácsának amilyen gyorsan csak lehet, döntenie kell a teljes körű szíriai megfigyelőcsoportról.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása