Egy család három tagja is meghalt

PR

2011. december 3., szombat 13:47

Öt ember, köztük három civil halt meg szombaton a jemeni kormányerők Taizz ellen végrehajtott újabb tüzérségi támadásában és a városban zajló összecsapásokban – közölték orvosi források és szemtanúk.

A tüzérségi támadásban, amelyet a távozásáról novemberben megállapodó Ali Abdalláh Száleh elnök erőinek tulajdonítanak, egy család három tagja vesztette életét, két fegyveres pedig a Szálehhez hű csapatokkal vívott összecsapásban halt meg. Az öt holttestet a Taizz központjában létesített, az ellenzéki erők által ellenőrzött tábori kórházba szállították.

 

Az ellenzék vezetőjét bízták meg kormányalakítással vasárnap Jemenben – jelentette a helyi állami hírügynökség.

Taizz a tíz hónapja tartó rendszerellenes tüntetések egyik legfőbb színhelye volt. A város csütörtök óta tartó lövetésében legalább 30 ember vesztette életét kórházi források legfrissebb összesítése szerint. Az arab ország délnyugati részén, a fővárostól, Szanaától mintegy 200 kilométerre fekvő városban a távozó Száleh elnökhöz hű egységek megpróbálják visszafoglalni azokat a negyedeket, amelyek Száleh-ellenes tüntetőket védő törzsi fegyveresek ellenőrzése alatt állnak.

A város ágyúkkal, harckocsikkal és rakétákkal lőtt kereskedelmi negyedéből az ellenzéki erők nagyrészt könnyű fegyverekkel próbálják viszonozni a tüzet. A városrészben mintegy háromezer család került két tűz közé. Az ágyúzás ellenére tízezres tömeg vonult az utcákra szombaton, Száleh bíróság elé állítását követelve. Orvosok szerint a tiltakozók egyikét orvlövész lőtte agyon a tiltakozó megmozdulás közben.


Száleh pártjának egyik tisztségviselője pénteken azt állította, az újabb összecsapások amiatt robbantak ki, hogy az ellenzékkel nem sikerült megegyezni annak a katonai bizottságnak az összetételéről, amelyet a Szaúd-Arábiában aláírt hatalomátadási megállapodás értelmében kell létrehozni. Az ellenzéki tüntetők közül sokan elutasítják a november 23-i megállapodást, amely büntetlenséget biztosít Szálehnek és környezetének.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI