Egy kalózpártnak is sikerült

WA

2012. április 16., hétfő 12:35

Bejutott a Tiroli Kalózpárt (PPT) a vasárnapi helyhatósági választásokon az innsbrucki városi tanácsba, ezzel először szerzett kalózpárt politikai tisztséget Ausztriában.

A PPT a nem végleges hivatalos eredmények szerint a szavazatok 3,8 százalékát kapta, ezzel egy képviselőt küldhet a tiroli tartományi székhely 40 tagú képviselő-testületébe. Megválasztott képviselőjük, Alexander Ofen szerint az eredmény azt jelzi, hogy van igény az aktívabb állampolgári részvételre a választók részéről. A tiroli „kalózok” a közvetlen demokrácia erősítése, a „pártrendszer eltörlése” mellett a korrupció ellen is fel akarnak lépni.

A választást a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte a szavazatok 22 százalékával, visszahódítva korábbi első helyét. A második legtöbb szavazatot a hivatalban lévő polgármester, Christina Oppitz-Plörer által alapított „Innsbruckért” kezdeményezés kapta.

Ausztriában az elmúlt hónapokig kevés figyelmet keltettek a magukat kalózpártként meghatározó politikai formációk, a német testvérpárt sikere azonban némiképp őket is reflektorfénybe állította. A 2006 óta működő, nyolcszáz bejegyzett tagot számláló Osztrák Kalózpárt (PPÖ) április elején tartotta meg első országos kongresszusát.

Forrás: MTI