Egyedi újdonsággal robbant a Stanford

MTI

2016. február 24., szerda 23:24

A világ legnagyobb magánerőből alapított ösztöndíjprogramját hozta létre az amerikai Stanford Egyetem, nem kisebb céllal, mint a világ új vezetőinek kinevelése.

A szerdán bejelentett Knight-Hennessy Scholars program keretösszege várhatóan 750 millió dollár (211 milliárd forint) lesz, amelyből eddig 700 millió dollár gyűlt össze a Nike cég társalapítója, Phil Knight 400 millió dolláros felajánlása, az egyetem igazgatósági tagjainak és öregdiákjainak adományai révén.
A pénzből évente száz egyetemi hallgató hároméves mester-, doktori vagy egyéb professzionális képzését fogják finanszírozni a Stanfordon. A diákokat saját egyetemeik jelölhetik a programba.

„Olyan maradandó dolgot akartunk alkotni, amelyhez még csak hasonló sem áll jelenleg a világ legnagyszerűbb elméinek rendelkezésére, és amely a legnagyobb mértékben képes hozzájárulni a környezetet, az egészséget, az oktatást és az emberi jogokat érintő globális kihívások megoldásához” – fogalmazott John Hennessy, az egyetem még idén leköszönő igazgatója, aki maga állt elő az ösztöndíjprogram ötletével és kereste fel tervével Knightot.

Az amerikai üzletember régóta lelkes támogatója a Stanfordnak. Mostani adományával Hennessy tizenhat éves igazgatói tevékenysége előtt kívánt tisztelegni. Leköszönése után Hennessy lesz az ösztöndíjprogram igazgatója. Az egyetem 2017 nyarától várja a jelentkezéseket, és az első ösztöndíjasok 2018 őszén kezdhetik meg tanulmányaikat.