Egyedülálló lehetőséget kapott a Fidesz-kormány

NT, 2012. április 29., 13:16, frissítve: 13:42
A kétharmados parlamenti többség a Fidesz-kormány számára egyedülálló alkalmat adott a szükséges változtatások végrehajtására – hangsúlyozta a Svéd Rádiónak adott nyilatkozatában Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az államtitkárral a svéd közszolgálati rádió P1-es csatornája szombaton közölt interjút.

Tomas Ramberg, a rádió felelős szerkesztője felidézte: az országot olyan vádak érik, hogy Magyarországon a demokrácia veszélyben lenne, s a Fidesz tekintélyelvű politikát folytatna. Az újságíró ezzel kapcsolatban a többi között az Európai Unió és az Európa Tanács korábbi állásfoglalására, valamint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter levelére utalt.

Kovács Zoltán válaszában hangsúlyozta, hogy ezeknek a kritikáknak nincs valós alapjuk. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a törvényalkotás rendkívül gyors ütemben történt. A kétharmados parlamenti többség a Fidesz számára egyedülálló alkalmat adott arra, hogy az alapoktól kiindulva olyan változtatásokat hajtsanak végre Magyarországon, amelyekre több mint húsz éve szükség volt – fűzte hozzá. „Ez egyedülálló lehetőség volt arra, hogy olyan problémákat oldjunk meg, amelyeket a kommunizmus bukása után meg kellett volna oldani” – hangsúlyozta az interjúban az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy meghátrált-e a kormány, amikor a jegybanktörvényt az Európai Bizottság javaslatára néhány pontban módosította, Kovács Zoltán azt válaszolta, „nem helyes azt állítani, hogy ebben a kérdésben Magyarország meghátrált volna”. Az államtitkár szerint helyesebb az a megfogalmazás, hogy „a józan ész győzött”. „Párbeszédet folytatunk, és ez a józan ész győzelmét jelenti. Politikától és érzelmektől fűtött ideológiai vita helyett pragmatikus párbeszédre van szükség” – hangsúlyozta az államtitkár.

Ismert, az Európai Bizottság szóvivője szerdán bejelentette, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról. Elmondása szerint a testület döntést hozott a Magyarországgal szemben indított három kötelezettségszegési eljárás ügyében. A Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják az eljárást. Ennek hatására szárnyalni kezdett a forint, és mint hírportálunk arról beszámolt, egy forintra közelítette meg idei árfolyamcsúcsát: kora délután 286,57 forinton is jegyezték az eurót. Az elemezők a szerdai nap folyamán pedig arról beszéltek, akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége. „Máris megy a telefonhívás Washingtonba”, s az IMF és az EU tárgyalói feltehetően a következő két hétben Budapestre utaznak – fogalmazott elsők között Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója. A magyar elemzők szerint ha Brüsszel nem emel kifogást a Széll Kálmán-terv 2.0 programmal szemben, akkor az IMF is el fogja fogadni.
Forrás: MTI,MNO
hirdetés
1 órája
3 órája
  •  5
11:13
  •  2
hirdetés

Hozzászólások - 9 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása