Egyre rosszabb állapotban Timosenko

PR

2012. április 29., vasárnap 23:41, frissítve: hétfő 11:12

Jelentősen romlott az éhségsztrájkoló Julija Timosenko volt ukrán kormányfő állapota pártja, a Batykivscsina (Haza) vasárnapi közleménye szerint.

A Batykivscsina (Haza) arra hívta fel a közvélemény figyelmét az Unian hírportál jelentése szerint, hogy Timosenko április 20-a óta folytat éhségsztrájkot, tiltakozásul bántalmazása ellen. Timosenko akkor a védőjének átadott levélben azt írta, hogy április 20-án este három ember lerángatta őt a cellájában az ágyról, hogy kórházba vigyék, és amikor védekezett, megütötték, ezt követően pedig elvesztette az eszméletét.

A Haza képviselői a Timosenko ellen újabb per szombati tárgyalási napjának három héttel való elhalasztását úgy értékelte, hogy a hatalom kénytelen volt elismerni: a volt kormányfő súlyos beteg, fél éve nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást, és azonnali gyógykezelésre szorul. Ugyanakkor a hivatalos Kijev nem akarja a német orvosok ajánlásait követni, s nem hajlandó tudomást venni az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntéséről Timosenko gyógykezelése tekintetében.

A Batykivscsina nyilatkozatában köszönetet mondott a nemzetközi és emberi jogi szervezetek vezetőinek határozott kiállásukért a volt ukrán kormányfő gyógykezelésének ügyében.

Forrás: MTI