Éhségsztrájkolnak a kommunisták

WL

2012. április 8., vasárnap 21:12

Éhségsztrájkba kezdtek a helyi kommunista párt képviselői vasárnap az Uljanovszkba tervezett NATO átrakodó központ ellen tiltakozva.

Az akcióban részt vevők sátrakat vertek fel a város „Vosztocsnij" repülőtere mellett. A tervek szerint onnan rakodnák át repülőgépekről és továbbítanák vasúton Nyugat-Európába a NATO vezérlése alatt Afganisztánban működő nemzetközi biztonsági erőtől (ISAF) érkező nem katonai teherszállítmányokat.

Rafail Lukmanov, az éhségsztrájkolók vezetője kijelentette: komoly kétségeik vannak afelől, hogy a repülőtér csupán kereskedelmi forgalmat fog bonyolítani. Attól is tartanak, hogy – mivel a külföldi katonákra nem vonatkoznak egy adott ország törvényei – bármit elkövethetnek idegenben. Aggódnak a környezetszennyezés miatt, mert az afganisztáni nemzetközi haderőnek zajló szállítás több tízezer le- és felszállást jelent majd a repülőtéren.

Szombaton a Volja (Akarat) párt tartott tiltakozó felvonulást a Volga fennsíkján lévő városban. A 800 fős tüntetés résztvevői a város vezetőjéhez intézett beadványukban kifejtették: attól tartanak, hogy a tervezett NATO átrakodó központ miatt Uljanovszk „Európa legnagyobb kábítószer-átrakodó pontjává" válhat.

Szergej Morozov megyei kormányzó pénteken arra szólította fel a lakosságot, ne üljenek fel a provokációknak, mert a Volga menti városban sem katonai bázis, és semmilyen NATO-objektum nem lesz. Azt is hozzátette, hogy a szállítást a Volga-Dnyepr és a Poljot orosz légitársaságok gépeivel fogják végezni orosz személyzettel a fedélzetükön.

Az Oroszország állandó NATO-képviselőjének posztjára esélyes Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes március 23-án szintén hangsúlyozta, hogy a NATO kiszolgálására Uljanovszkban létesítendő átrakodó állomás nem veszélyezteti Oroszország biztonságát. Szigorú ellenőrzéssel kívánják garantálni, hogy ezekkel a szállítmányokkal nem kerül kábítószer az országba.

Forrás: MTI