Elengedték a túszul ejtett diplomatát

tt

2012. augusztus 12., vasárnap 09:35, frissítve: vasárnap 13:18

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető fegyveresek szabadon engedtek egy Jemen déli részén elrabolt szaúd-arábiai diplomatát – közölték törzsi források vasárnap.

Abdalláh al-Hálidi hazája alkonzulja volt Ádenben, Dél-Jemen legnagyobb városában. Márciusban rabolták el ismeretlenek, amikor kilépett otthonából.

Törzsi közvetítők vették át a szaúdi diplomatát, akit az elkövetkező órákban a fővárosba, Szanaába szállítanak. Májusban az emberrablást vállaló túszejtők azzal fenyegetőztek, hogy megölik a diplomatát, ha nem fizetnek érte váltságdíjat, és Szaúd-Arábiában nem engedik szabadon az al-Kaida ott bebörtönzött tagjait. Egyelőre nem világosak Hálidi szabadulásának körülményei.

Jemenben gyakran rabolnak el külföldieket az állig felfegyverzett törzsek, rendszerint a hatóságokkal szembeni  
követeléseik teljesítését akarják kikényszeríteni az emberrablásokkal. Az elmúlt tizenöt évben több mint kétszáz embert raboltak el Jemenben, nagy többségüket elengedték.

A jemeni hatóságok csütörtökön meghiúsítottak egy merényletsorozatot, amelyet egy az al-Káidához köthető terrorsejt akart végrehajtani a fővárosban, Szanaában.

Forrás: MTI