Elítélték a felségsértő amerikait

Kovács N. László, 2011. december 9., péntek 11:34, frissítve: péntek 11:34
Két és fél év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt Thaiföldön – felségsértésért. A thai születésű férfi május óta raboskodik a keleti országban, az egész ügy egy ártatlan blogbejegyzés miatt robbant ki.

Joe W. Gordon (eredeti nevén Lerpong Wichaicommart) harminc év után tért vissza szülőföldjére – azóta bizonyára megbánta, hogy elhagyta amerikai otthonát. Az 54 éves férfi ugyanis „kritikus” blogbejegyzéssel „sértette meg” az ország szeretett uralkodóját, Bhumibol Aduljadezs királyt. Közzétett ugyanis egy linket Aduljadezs nem hivatalos, „A király sosem mosolyog” című önéletrajzából, ráadásul az eredetileg angol nyelvű műből thaira fordított részleteket is közölt az interneten. Májusban letartóztatták, azóta óvadék nélkül raboskodik. Most az ítélet is megszületett: két és fél év börtön.

Az amerikai hatóságok, akiktől a férfi segítséget kért, közölték, megtesznek mindent az érdekében. Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, „első számú” feladatnak tekintik az amerikai állampolgárok védelmét, a minisztérium már kommunikálta is elégedetlenségét Thaiföld felé. A király általában kegyelmet ad a törvényt megsértő külföldieknek – Gordon ügyvédje már be is adta a folyamodványt az uralkodói elnézésért. A thaiok azonban nem ilyen szerencsések: nemrég a hírek szerint egy 61 éves férfit 20 év börtönre ítéltek ugyanezért a vétségért.

(CNN, cnn.com)

hirdetés
1 órája
3 órája
  •  5
11:13
  •  2
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása