Ellenállásra szólították fel a népet

WA

2012. július 5., csütörtök 12:36

A mali parlament követelte, hogy vessék be az ország hadseregét az iszlamisták által elfoglalt északi országrészben, és felszólította az egész mali népet, hogy álljon ellen a megszállóknak. Helyre kell állítani Mali területi integritását – szögezte le a bamakói nemzetgyűlés szerda esti nyilatkozatában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön várhatóan határozatot fogad el a Száhel-övezeti országban kialakult helyzetről, de előreláthatólag nem rendel el katonai beavatkozást, ahogyan azt az illetékes regionális szervezet, a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) követelte. A bamakói átmeneti kormány is elutasítja a hadsereg bevetését.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges iszlamista lázadócsoportok egy Franciaországnál nagyobb területet vontak ellenőrzésük alá az elmúlt hónapokban Észak-Maliban, kihasználva, hogy délen, a fővárosban, Bamakóban március végén katonai puccs megdöntötte a központi hatalmat.

Közben kolerás megbetegedésekről érkezett hír Észak-Maliból, a stratégiai fekvésű Gao városából. Két ember meghalt a betegségben, a hatóságok 26 további fertőzöttről tudnak. A kór a város szélén, a Niger folyó partján ütötte fel a fejét.

Forrás: MTI