Ellentámadást indítottak az olajmező visszafoglalásáért

PR, 2012. április 13., péntek 23:38, frissítve: szombat 12:58
A szudáni hadsereg pénteken bejelentette, hogy ellentámadást indított a vitatott hovatartozású hegligi olajmező visszafoglalásáért, amelyet kedden foglaltak el a dél-szudáni erők.
Az MNO korábban megírta: Barack Obama amerikai elnök telefonon szólította fel önmérsékletre Salva Kiir dél-szudáni államfőt az országa és a Szudán között március végén kitört határvillongások ügyében.

„Jelenleg Heglig város irányába nyomulunk előre, és egészen közel vagyunk” – jelentette be a hadsereg szóvivője, Szavarmi Háled Szaad közleményében. „A hegligi helyzet a következő órákban megoldódik” – tette hozzá a szóvivő újságírók előtt. Szerinte Dél-Szudán ellenőrzése alá akarta vonni a teljes Dél-Kordofán régiót, ahol Heglig is található, de a terv kudarcba fulladt.

Csütörtök este a nagyhatalmak önmérsékletre szólították fel a két országot, miután a dél-szudáni csapatok elfoglalták Hegliget és a szudáni hadsereg légi csapásokat hajtott végre a határtól délre eső területeken. Salva Kiir dél-szudáni elnök és szudáni kollégája, Omar Haszan Ahmed el-Besir elnök kölcsönösen egymást vádolja a háború kirobbantásának szándékával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az erőszakos cselekmények azonnali beszüntetésére szólította fel a két szomszédos országot.

Forrás: MTI
hirdetés
3 órája
18:30
17:30
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása