Ellentámadást indítottak az olajmező visszafoglalásáért

PR

2012. április 13., péntek 23:38, frissítve: szombat 12:58

A szudáni hadsereg pénteken bejelentette, hogy ellentámadást indított a vitatott hovatartozású hegligi olajmező visszafoglalásáért, amelyet kedden foglaltak el a dél-szudáni erők.
Az MNO korábban megírta: Barack Obama amerikai elnök telefonon szólította fel önmérsékletre Salva Kiir dél-szudáni államfőt az országa és a Szudán között március végén kitört határvillongások ügyében.

„Jelenleg Heglig város irányába nyomulunk előre, és egészen közel vagyunk” – jelentette be a hadsereg szóvivője, Szavarmi Háled Szaad közleményében. „A hegligi helyzet a következő órákban megoldódik” – tette hozzá a szóvivő újságírók előtt. Szerinte Dél-Szudán ellenőrzése alá akarta vonni a teljes Dél-Kordofán régiót, ahol Heglig is található, de a terv kudarcba fulladt.

Csütörtök este a nagyhatalmak önmérsékletre szólították fel a két országot, miután a dél-szudáni csapatok elfoglalták Hegliget és a szudáni hadsereg légi csapásokat hajtott végre a határtól délre eső területeken. Salva Kiir dél-szudáni elnök és szudáni kollégája, Omar Haszan Ahmed el-Besir elnök kölcsönösen egymást vádolja a háború kirobbantásának szándékával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az erőszakos cselekmények azonnali beszüntetésére szólította fel a két szomszédos országot.

Forrás: MTI