Elmozdul a holtpontról Szíria ügye?

PR

2012. január 31., kedd 08:42

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ülést tart, amelyen napirendre kerül a szíriai helyzet: francia diplomáciai források szerint a BT 15 tagja közül legalább 10 támogatja az Arab Liga szíriai politikai átmenetet célzó határozattervezetét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának „cselekednie kell” annak érdekében, hogy véget vessen Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a tüntetők ellen elkövetett „erőszakos és kegyetlen támadásainak” – hangsúlyozta hétfőn Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Az Európai Unió hétfői csúcsértekezletén pedig sürgették az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy „tegye meg a szükséges intézkedéseket” a szíriai elnyomás megfékezésének érdekében.

A keddi tanácskozáson több tagállam a tervek szerint miniszteri szinten képviselteti magát. Ott lesz Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, de Alain Juppé francia és William Hague brit külügyminiszter is részt vesz az ülésen.

Diplomáciai források szerint a BT keddre még nem tervez szavazást; a külügyminiszterek előbb szeretnék kimozdítani a holtpontról az ügyet, Kína és Oroszország ugyanis hónapok óta vétójogával élve megakadályozza a szíriai demokráciakövetelő tüntetések kormányzati elfojtását elítélő bármiféle határozat elfogadását.

Az Arab Liga január 22-én elfogadott rendezési tervében felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállítása céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást. Az Arab Liga ennek megvalósításához a világszervezet támogatását kéri.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának „cselekednie kell” annak érdekében, hogy véget vessen Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a tüntetők ellen elkövetett „erőszakos és kegyetlen támadásainak” – hangsúlyozta hétfőn Washingtonban Hillary Clinton.

Forrás: MTI