Először sikerült békésen átadni a hatalmat

NT

2011. december 1., csütörtök 12:00

Beiktatták tisztségébe csütörtökön Kirgizisztán októberben megválasztott új elnökét, Almazbek Atambajevet, aki a Szovjetunió felbomlása óta először vette át békésen a hatalmat a 2005 óta két forradalmat is megélt közép-ázsiai országban.

A biskeki nemzeti hangversenyteremben tartott beiktatási ünnepségen, amelyen részt vett többek között Abdullah Gül török és Miheil Szakasvili grúz államfő is, Atambajev „Isten és az emberek előtt” felesküdött, hogy igazságosan fogja gyakorolni tisztségét, védeni fogja az állampolgári és emberi jogokat, valamint az ország egységét, illetve tisztelni fogja Kirgizisztán alkotmányát.

Az eskütétel után tartott beszédében Atambajev az ország előrehaladásának érdekében egységre szólította fel a szembenálló politikai erőket, és hangsúlyozta az etnikumok közötti egyetértés fontosságát.

„Függetlenségünk óta először sikerült demokratikus választások után, békésen és önkéntesen átadni a hatalmat” – mondta a ceremónián Roza Otunbajeva távozó államfő, aki ideiglenesen vezette az országot az előző elnök, Kurmanbek Bakijev 2010-es elűzése után. A hatóságok abban reménykednek, hogy az eddig miniszterelnökként tevékenykedő Atambajev beiktatása végre stabilitást hoz a politikai, etnikai és földrajzi feszültségekkel terhelt országnak.

Az előző államfőt megdöntő felkelés utáni hónapokban több száz áldozatot követelő, véres etnikai zavargások törtek ki a kisebbségi üzbégek és a kirgizek között a dél-kirgizisztáni Os városában. Atambajev, aki októberben magabiztosan nyert nacionalista versenytársaival szemben, beiktatási beszédében arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy töröljék el azt a szovjet időkből megmaradt eljárást, amely szerint a személyi igazolványokba beleírják az emberek etnikai hovatartozását.

Forrás: MTI