Elpártolt Aszad mellől egy nagykövet

MD

2012. július 11., szerda 21:01, frissítve: csütörtök 06:21

Szembefordult az Aszad-kormánnyal Szíria iraki nagykövete, tiltakozásul a 16 hónapja tartó felkeléssel szembeni brutális katonai fellépés ellen – közölték szerdán szíriai ellenzéki források.

A damaszkuszi biztonsági szervekkel szoros kapcsolatokat ápoló Navaf el-Fáresz az első magas rangú szíriai diplomata, aki hátat fordít a rendszernek. A nagykövet Deir ez-Zorból származik, ahol a hadsereg különösen kegyetlenül járt el, és ahonnan 30 ezer ember menekült el.

„Ez csak a kezdete a diplomáciai szintű elpártolásoknak. Több nagykövettel is kapcsolatban állunk” – nyilatkozott Mohamed Szermini, a száműzetésben lévő ellenzéki csoport, a Szíriai Nemzeti Tanács szóvivője.

A szunnita Fáresz elfordulása jelentős veszteség az alavita Aszadnak. A felkelők főként Szíria szunnita többségéből kerülnek ki.

Annan közbelép

Diplomáciai források szerint az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan Genfből, videokonferencián tájékoztatta a zárt ülést tartó ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) szerdán a Szíriában, Iránban és Irakban folytatott tárgyalásairól. A források szerint azt javasolta a BT-nek, hogy üzenje meg a szíriai feleknek: következményei lesznek, ha nem teljesítik az azonnali tűzszünetre vonatkozó követeléseket. Annan szerint a BT-nek ragaszkodnia kell határozatai betartásához, beleértve azt is, amely erős támogatást nyújtott a hatpontos válságtervnek.

A BT-ben jelenleg egy orosz és egy nyugati határozati tervezetet köröztetnek a szíriai helyzet kezeléséről.

Bassár el-Aszad rezsimjét mind az ENSZ, mind az Egyesült államok erősen bírálja. Legutóbb Abdel-Bászet Szaida, a Szíriai Nemzeti Tanács új elnöke kijelentette, hogy addig nem lehet szó párbeszédről, amíg Aszad nem távozik. Bővebben>>>

Forrás: MTI