Első helyre került az államfő

TK

2012. augusztus 1., szerda 19:32

Viktor Juscsenko volt ukrán államfő vezeti a Mi Ukrajnánk párttömörülés listáját a parlamenti választásokon – így döntött a Mi Ukrajnánk keddi, estébe nyúló kongresszusa.

Viktor Juscsenko – mint maga mondta – 10 százalékos eredményre számít az október végi választásokon. Ugyanakkor a Rejting közvélemény-kutató csoport által nemrég végzett felmérés szerint ha júliusban tartották volna a választásokat, a Mi Ukrajnánk a szavazatok legfeljebb egy százalékát kapta volna.

Juscsenko a Korreszpondent ukrán hírportál szerint kijelentette, hogy a Mi Ukrajnánk egyaránt alternatív választási lehetőségként jelenik meg a kormányzó Régiók Pártjával és az ellenzéki, Julija Timosenko vezette Batykivscsina (Haza) párttal szemben, mert mindkét politikai erő „tönkreteszi a társadalmat és a nemzetet”. Leszögezte, hogy a választásokon indulók között a Mi Ukrajnánk az egyetlen, amely óvja a nemzeti eszmét.

Viktor Juscsenko a narancsszínű forradalomnak köszönhetően lett 2005-ben az ország elnöke, miután a hetekig tartó utcai demonstrációk után Viktor Janukovics jelenlegi elnökkel szemben megnyerte a megismételt elnökválasztási fordulót. Akkori szövetségesével, Julija Timosenkóval azonban egyre romlott a viszonya, s a 2010-es választásokon már egymással szemben indultak az államfői posztért. Juscsenko jelentősen alulmaradt, kevesebb mint hat százalékkal csupán az ötödik helyen végzett az első fordulóban. Az a tény, hogy nem állt a második fordulóba bejutó akkori kormányfő, Timosenko mögé korábbi ellenfelével, Janukoviccsal szemben, hozzájárulhatott ahhoz, hogy kis különbséggel bár, de Timosenko veszített Janukoviccsal szemben.

Forrás: MTI