Egyiptom

Elszabadulhat a pokol a parlament miatt

WA, 2012. július 9., hétfő 20:10, frissítve: hétfő 20:17
Kedden összeül az egyiptomi parlament – jelentette be hétfőn az alsóház elnöke, noha az alkotmánybíróság előzőleg kinyilvánította: ragaszkodik korábbi döntéséhez, miszerint ez ellentétben áll az alaptörvénnyel.

A MENA állami hírügynökség szerint Mohamed Szaad al-Katatni közölte, hogy az alsóház ülése kedden délben el fog kezdődni annak ellenére, hogy az országot irányító legfelsőbb katonai tanács elrendelte feloszlatását.

Al-Katatni alsóházi elnök ugyanúgy a Muzulmán Testvériség tagja, mint az alkotmánybírósággal és a katonai tanáccsal szembehelyezkedő Mohamed Murszi államfő, aki június végén vette át a tisztséget.

Ugyancsak a MENA szerint a parlament épülete előtt hétfőn délután összecsaptak Murszit támogató és az elnökkel szemben álló csoportok. Ez utóbbiak azzal fenyegetőztek: a következő napon meg fogják akadályozni, hogy a képviselők bejuthassanak az épületbe és összeülhessenek. Ez a fenyegetés feldühítette Murszi híveit, és ez tovább fokozta az indulatokat.

Elsietett konfliktus

Az al-Akbar című központi lap elsietett konfliktusnak nevezi az országban történteket, nevezetesen azt, hogy az új elnök rendeletével ujjat húzott Mohamed Huszein Tantavival, a Legfelsőbb Katonai Tanács elnökével. A lap ugyanakkor utal arra, hogy Murszi és Tantavi egy hétfői katonai parádén rendkívül barátságosan üdvözölte egymást, még csak nyoma sem látszott semmiféle ellentétnek.

Kairói megfigyelők úgy fogalmaznak: Egyiptomban ma gyakorlatilag két törvényhozó testület létezik, az egyik a Legfelsőbb Katonai Tanács, a másik pedig az alkotmányellenesnek nyilvánított parlament.

Az egyiptomi alkotmánybíróság hétfőn nyilatkozatban erősítette meg, hogy kötelező érvényűek a döntései. A testület ezzel Mohamed Murszi azon rendeletére válaszolt, amelyben az államfő vasárnap semmisnek nyilvánította a parlament alsóházának feloszlatásáról hozott alkotmánybírósági döntést.
Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása