Elutasították a líbiai egységkormányt

MTI

2016. január 25., hétfő 21:06

Elutasította hétfőn a líbiai egységkormányt a kelet-líbiai Tobrukban működő, nemzetközileg elismert parlament, amelynek képviselői azt követelik, hogy állítsanak fel új kabinetet – mondta Ali al-Gaídi líbiai törvényhozó.

A hétfői szavazáson jelen lévő 104 parlamenti képviselőből 89-en vonták meg a bizalmat attól a kabinettől, amelynek minisztereit a Tuniszban működő líbiai elnöki tanács nevezte ki az ENSZ rendezési terve alapján.
Az elutasított egységkormány a tobruki és az iszlamisták irányítása alatt álló, Tripoliban működő parlament, az Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) közötti megállapodás részeként jött létre, azzal a feladattal, hogy kivezesse az észak-afrikai országot a hónapok óta tartó belpolitikai válságból.

A Fajez el-Szarradzs vezette, 32 miniszterből álló kabinet elismeréséhez a képviselők 119 szavazatára vagy kétharmados többségnél eggyel több voksra lett volna szükség a hétfői szavazáson. A két rivális kormány az ENSZ közvetítésével folytatott tárgyalások eredményeként december 17-én írta alá a líbiai belpolitikai válság rendezéséről szóló megegyezést, amelynek értelmében az elnöki tanács mellett legfeljebb két évig működne az egységkormány. A kabinet feladata egy új alkotmány megalkotása és parlamenti választások megrendezése lenne.

Líbiában azután alakultak ki kaotikus állapotok, hogy az „arab tavasz” részeként 2011 februárjában kezdődött felkelés amerikai, francia és brit katonai támogatással megdöntötte Moammer Kadhafi diktátor hatalmát. Ezt követően több fegyveres csoport küzdött az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy kisebb részén megvetette lábát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet is. Az országban 2014 óta két kormány és két rivális parlament működik.