Időjárás

Emberek milliói éheznek az El Nino miatt

MTI, 2016. január 18., hétfő 21:35
Afrika déli részén tizennégymillió ember kénytelen éhínséggel szembenézni az El Nino jelenség miatt a szokásosnál is súlyosabb aszály miatt – közölte hétfőn az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

A szervezet tájékoztatása szerint Malawiban a legsúlyosabb a helyzet, ahol a lakosság hatodának, 2,8 millió embernek nem jut elegendő étel. Madagaszkáron 1,9 millió embert fenyeget az éhezés, Zimbabwéban a lakosság tizede, mintegy másfél millió ember nem lakhat jól.

„Riasztó” kilátások

„Miután sok helyen kevés eső hullott vagy még annyi sem, a vetési időszak vége pedig vészesen közelít, sőt, van, ahol már el is múlt, a kilátások riasztóak” – húzta alá közleményében a WFP, amely egyúttal tudatja: szeretné fokozni segélyezési tevékenységét, de nincs hozzá elég pénze.

Dél-Afrikában a kukoricatermés is megsínyli a szárazságot, és az ország szükségletének több mint felét várhatóan importból lesz kénytelen fedezni. Malawiban – hívja fel a figyelmet a WFP – a kukorica oroszlánrészét kistermelők állítják elő, jórészt saját családjaik számára, és ők nem engedhetnek meg maguknak semmilyen öntözőrendszert, kizárólag a csapadékra hagyatkozhatnak.

Az El Nino jelenség a Csendes-óceán felszíni vizeinek felmelegedésével jár, és világszerte hatással van az időjárásra. Afrika déli részén szárazabb, keleti felén pedig csapadékosabb időjárást okoz egészen áprilisig vagy májusig.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása