Emberek milliói éheznek az El Nino miatt

MTI

2016. január 18., hétfő 21:35

Afrika déli részén tizennégymillió ember kénytelen éhínséggel szembenézni az El Nino jelenség miatt a szokásosnál is súlyosabb aszály miatt – közölte hétfőn az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

A szervezet tájékoztatása szerint Malawiban a legsúlyosabb a helyzet, ahol a lakosság hatodának, 2,8 millió embernek nem jut elegendő étel. Madagaszkáron 1,9 millió embert fenyeget az éhezés, Zimbabwéban a lakosság tizede, mintegy másfél millió ember nem lakhat jól.

„Riasztó” kilátások

„Miután sok helyen kevés eső hullott vagy még annyi sem, a vetési időszak vége pedig vészesen közelít, sőt, van, ahol már el is múlt, a kilátások riasztóak” – húzta alá közleményében a WFP, amely egyúttal tudatja: szeretné fokozni segélyezési tevékenységét, de nincs hozzá elég pénze.

Dél-Afrikában a kukoricatermés is megsínyli a szárazságot, és az ország szükségletének több mint felét várhatóan importból lesz kénytelen fedezni. Malawiban – hívja fel a figyelmet a WFP – a kukorica oroszlánrészét kistermelők állítják elő, jórészt saját családjaik számára, és ők nem engedhetnek meg maguknak semmilyen öntözőrendszert, kizárólag a csapadékra hagyatkozhatnak.

Az El Nino jelenség a Csendes-óceán felszíni vizeinek felmelegedésével jár, és világszerte hatással van az időjárásra. Afrika déli részén szárazabb, keleti felén pedig csapadékosabb időjárást okoz egészen áprilisig vagy májusig.