Emelik a nyugdíjkorhatárt a lengyelek

BL

2012. június 1., péntek 23:31

Aláírta a nyugdíjkorhatárt emelő törvényt Bronislaw Komorowski lengyel államfő, miközben a társadalom több mint 80 százaléka ellenzi a változásokat.

A nyugdíjrendszer módosítása nem zárja le a szociálpolitikai rendszer átszervezését, mert az új jogszabályokat konkrét megoldásokkal kell a továbbiakban megtámasztani – jelentette ki Komorowski pénteken, miután a lengyel politikai pártok képviselőivel egyebek között a fiatalok foglalkoztatásáról és családpolitikai kérdésekről tárgyalt.

A nyugdíjtörvény ellen az elmúlt hetekben több tüntetés is volt, egyebek között a Szolidaritás szakszervezet kezdeményezésére, a legnagyobb ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) képviselője pedig bejelentette, hogy a hatalom átvétele után semmissé nyilvánítják az új törvényt. A jogszabályt a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) sem támogatja.

A CBOS közvélemény-kutató intézet májusi felmérése is azt bizonyítja, hogy a lengyel társadalom ellenzi a módosításokat: a megkérdezettek 88 százaléka nem ért egyet a nők nyugdíjaztatási feltételeinek módosításával, 82 százalék nem támogatja a férfiakat érintő változásokat. Ugyanakkor a felmérés résztvevőinek 80 százaléka szerint szükség van a rendvédelmi szervek nyugdíjkedvezményeinek törlésére.

Az új törvény 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, így az új korhatárt a nők 2040-ben, a férfiak 2020-ban érik el. Jelenleg a nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba. Külön jogszabály vonatkozik a rendvédelmi szolgálatokban dolgozókra, akik az új jogszabály értelmében 55 évesen vonulhatnak nyugdíjba, amennyiben legalább 25 évet töltöttek szolgálatban. Jelenleg minimum 15 év szolgálatteljesítés után kortól függetlenül nyugdíjazhatók.

Forrás: MTI