Engedett a bevándorlóknak a kormány

tt

2012. június 1., péntek 19:03

"Igazolást" kapnak a jövőben Franciaországban azok a személyek, akiket a rendőrség korábban már igazoltatott.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök pénteki nyilatkozata szerint a tervezett intézkedéssel azt igyekeznek megakadályozni, hogy a hatóságok ugyanazt a személyt egymást követően több alkalommal is ellenőrizzék. Ezért a már igazolt személyek mostantól hivatalos igazolást kapnak arról, hogy a közelmúltban már átestek hasonló ellenőrzésen.

Az új szocialista miniszterelnök elismerte, hogy a sorozatos igazolások miatt mindenekelőtt a bevándorlók emeltek panaszt. Ayrault ugyanakkor leszögezte, hogy a rendőrségi ellenőrzések folytatódnak, a hatóságok – mint fogalmazott – végzik munkájukat. Emlékeztetett arra, hogy az ország újdonsült államfője, Francois Hollande a választási kampány során ígéretet tett a felesleges zaklatások elkerülésére.

Hollande konzervatív elődje, Nicolas Sarkozy az engedély nélkül Franciaországban tartózkodó személyek utáni „hajtóvadászatot" egyik legfőbb prioritásának tekintette. Sarkozy a rendőrség számára egyfajta feladatként tűzte ki, hogy minden évben legkevesebb 25 ezer „papír nélküli” külföldit utasítsanak ki az országból.

A Human Rights Watch amerikai emberjogi szervezet az elmúlt évben azzal vádolta meg a francia hatóságokat, hogy a személyazonossági ellenőrzéseket etnikai kritériumok alapján végzik. A francia rendőrök szakszervezete cáfolta ezt.
Választási kampányában Hollande azt ígérte, hogy véget vet a „kisebbségi alapon" történő ellenőrzéseknek. „Ez olyan diszkrimináció, illetve igazságtalanság, amit nem fogadhatok el" – hangoztatta a későbbi elnök.

Forrás: MTI