Ennyit a biztonságról?

WL

2011. december 5., hétfő 09:35

Greenpeace-aktivisták behatoltak hétfőn a Párizstól 95 kilométerre található nogent-sur-seine-i atomerőműbe, hogy bebizonyítsák: „a nukleáris biztonság nem létezik” – jelentette be a nemzetközi környezetvédő szervezet helyi szóvivője.

„Aktivisták egy csoportjának sikerült felmásznia az egyik reaktort fedő kupola tetejére, ahol egy transzparenst fognak kifeszíteni »A nukleáris biztonság nem létezik« felirattal” – mondta Axel Renaudin, a Greenpeace franciaországi szervezetének szóvivője. A helyi rendőrség információi szerint nyolc aktivistának sikerült bejutnia a létesítménybe, közülük néhányat már kézre is kerítettek.

„A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a francia atomerőművek védtelenségére, bebizonyítva, hogy milyen könnyű bejutni egy létesítmény központjába” – mutatott rá a Greenpeace atomenergia-ügyekért felelős munkatársa, Sophie Majnoni. Majnoni szerint a kormány által kezdeményezett vizsgálat az atomerőművek biztonságosságáról „kommunikációs kampány, amely nem veszi figyelembe, hogy bizonyos kockázatokat már korábban is megállapítottak, és nem vonja le a tanulságokat a fukusimai atomkatasztrófából”.

Az akció hírére reagálva Eric Besson francia iparügyi miniszter kijelentette: ha a nyomozás megerősíti a behatolás tényét, akkor az „működési zavarokat” jelez, és gondoskodni kell arról, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. Az elnök egyik tanácsadója, Henri Guaino pedig „felelőtlennek” minősítette a környezetvédők akcióját, de úgy véli, „le kell vonni a következtetéseket” a történtekből, és „el kell gondolkodni” a létesítmények szigorúbb őrzésén.

Franciaország élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 58 atomreaktor termeli meg.

Forrás: MTI