ENSZ-konvojt támadtak meg Szíriában

tt

2012. május 9., szerda 13:10

Szakadatlanul lövik a szíriai kormányerők szerdán a Damaszkuszhoz közel fekvő Duma városát, és megöltek egy civilt az északnyugati Idlíb tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Közben A Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT), üdvözölte Francois Hollande választási győzelmét és kifejezte reményét, hogy az új francia elnök „a szíriai nép támasza lesz”.

A fővárostól 13 kilométerre északkeletre lévő Dumát, ahol lázadók sáncolták el magukat, napkelte óta lövi Bassár el-Aszad elnök hadseregének tüzérsége a londoni központú szervezet szerint. Damaszkuszban rövid összecsapás zajlott le egy biztonsági őrjárat és felkelők között al-Majszat negyedben, de nem követelt áldozatot.

Idlíb tartomány Dzsiszr-as-Sugúr városa közelében egy civilt lelőttek és hármat megsebesítettek hajnalban a kormányerők. A Törökországgal határos térségben a felkelés tavaly márciusi kezdete óta jelentős a lázadók jelenléte. Ugyanebben a tartományban, Ihszem faluban egy katonai úttorlaszt ért robbantásos támadás, amelyet heves tűzharc követett az OSDH beszámolója szerint. Lövések hallatszottak kora délelőtt a közép-szíriai Homsz több negyedében is.

Kofi Annan különmegbízott a szíriai helyzetről beszámolva kijelentette kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt, hogy béketerve „kétségkívül az utolsó esélyt jelenti a polgárháború elkerülésére”.


Robbantásos merénylet célpontja volt délelőtt egy szíriai katonai teherautó a déli Deraa közelében, mindössze másodpercekkel azután, hogy az ENSZ-megfigyelők egy csapata haladt át – közölte az AP hírügynökség tudósítója, aki az ENSZ-konvojjal utazott. Mint mondta, a detonáció után három szíriai katonát látott véresen elfutni a helyszínről; későbbi hírek szerint hat katona sebesült meg. A katonai jármű ablakai betörtek, az ENSZ-konvojt – amellyel Robert Mood vezérőrnagy, a szíriai megfigyelő misszió vezetője is utazott – nem érte baj.

A keleti Deir-ez-Zór város al-Dzsúra negyedében, ahonnan szintén heves lövöldözésekről adtak hírt, két rendőr életét vesztette egy kora hajnali robbanásban. Ugyanabban a tartományban a katonák házkutatásokat tartottak és több embert őrizetbe vettek Szfeirában, al-Kuriében és al-Hiszánban az OSDH szerint. A központ beszámolt egy civil haláláról is asz-Szúrban: autójára fegyveresek tüzet nyitottak.

Az Asark al-Auszat című, londoni központú pánarab lap szerdai jelentése szerint Rijád al-Aszaad szíriai lázadóvezér a támadások felújításával fenyegetőzött, mert a kormány nem tartja magát a tűzszünethez. „Népünk azt követeli, hogy védjük meg, mivel a Biztonsági Tanács nem tesz komoly lépéseket, és ez lehetőséget ad a rezsimnek a további bűncselekményekre” – idézte az újság a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) vezetőjét.

A Szíriai Nemzeti Tanács üdvözli Hollande megválasztását

„Bizonyosak vagyunk abban, hogy az ön elnöksége megerősíti a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok értékeit, Franciaország értékeit, s hogy ön a szíriai nép támasza lesz a szabadságért, a demokráciáért és az egyenlőségért folytatott legitim harcában” – áll az üzenetben. Burhán Galjún, a SZNT vezetője az új elnöknek gratulálva utalt arra, hogy a francia és a szíriai népet sajátos  kapcsolatok fűzik össze. (Az ország a két világháború között a Népszövetség mandátumterületként francia igazgatás alatt állt.)

François Hollande áprilisban kijelentette, hogy megválasztása esetén Franciaország részt venne egy, az ENSZ által elhatározott, a civilek védelmét szolgáló esetleges szíriai katonai intervencióban. „Ha ez az ENSZ keretében történik, részt veszünk a beavatkozásban” – jelentette ki Hollande az Europe 1 rádió kérdésére válaszolva.

Közel 12 ezer ember – többségükben a szíriai reguláris csapatok által megölt – civil halt meg Szíriában a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen 2011 márciusában kitört népfelkelés kezdete óta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Csoportja szerint.

Forrás: MTI