Több halott

ENSZ-támaszpontra támadtak iszlamisták Maliban

MTI, 2016. február 12., péntek 22:38
Fegyveresek és öngyilkos merénylők támadták meg az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) támaszpontját az ország északkeleti részén fekvő Kidalban pénteken; legalább öt guineai kéksisakos békefenntartó meghalt, és mintegy 30-an megsebesültek – közölte a világszervezet.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár „háborús bűncselekménynek” minősítette a támadást.

A MINUSMA szerint aknavető gránátokat lőttek a támaszpontra és egy gépkocsiba rejtett pokolgépet is működésbe hoztak a támadók. Olivier Salgado, a misszió szóvivője szerint lövéseket is lehetett hallani.

Röviddel a kidali támadást követően Timbuktu közelében három mali katonát öltek meg egy rajtaütésben – közölte a mali hadsereg szóvivője.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

A támadások elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett. A térségben tuareg szeparatisták is tevékenykednek, akik szerint viszont a pénteki terrortámadásokért iszlamista szélsőségesek felelősek.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása