Erdő Péter: Európában civilizációs válság van

TK

2012. május 9., szerda 22:22

Az Európa napon Erdő Péter bíboros, prímás, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke a római Santa Maria Maggiore-bazilikában mutatott be szentmisét Európáért. Ezt megelőzően a CCEE új internetes portáljáról tartott sajtótájékoztatót.

„Európa békéljen meg önmagával, ne utasítsa el és ismerje saját múltját, jelenje teljességét és a saját jövőjébe mutató erejét” – fogalmazott a május 9-i Európa-napon a Santa Maria Maggiore római bazilikában mondott homíliájában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek a CCEE püspökeinek jelenlétében. Koncelebrált Angelo Bagnasco genovai érsek, az olasz püspöki konferencia és Josef Michalik przemysli érsek, a lengyel püspöki kar elnöke.

Erdő az európai védőszenteket hozta fel példaként, akiket „közös lelki forrásnak, a legigazibb és legmagasabb európai kultúra közös alapjainak” nevezett.

A CCEE által Rómában szervezett, XII. nemzetközi kateketikai kongresszus keretében bemutatták az európai püspöki konferenciák közös internetes oldalát, a már aktív EuroCathInfo.eu/ccee többnyelvű portált, mely a kontinens harminchárom püspöki konferenciájának híreiről számol be.

„Közös eszközre volt szükség, hogy a katolikusok Európában megismerjék és megértsék egymást” – hangoztatta Erdő a Vatikáni Rádióban tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az internetes oldal „nemcsak az egyház tevékenységére nyit ajtót, hanem Jézus Krisztus felé is”.

Az európai nacionalizmus veszélyét érintő újságírói kérdésre Erdő úgy válaszolt, hogy Európában „civilizációs válság van, mely nem az embert teszi a legelső helyre. A szélsőséges nacionalizmus az emberi méltóság megsértése”.

Az európai labdarúgó-bajnoksággal kapcsolatban Michalik nemet mondott a sportesemény bojkottálására hangsúlyozva, hogy a sportot nem lehet a politikához kötni, és az emberi jogok tiszteletben tartásának nem ez a megfelelő útja.

Forrás: MTI