Eredménytelenül végződtek a görög koalíciós tárgyalások + Videó

NT

2012. május 11., péntek 19:51, frissítve: péntek 21:21

Kudarccal értek véget Görögországban pénteken a széles kormánykoalíció megteremtésére irányuló tárgyalások.

A Radikális Baloldal (Sziriza) nem hajlandó részt venni a konzervatívok, szocialisták és a Demokratikus Baloldal (Dimar) koalíciójában.

„A szocialisták és a konzervatívok megpróbálnak olyan kormányt alakítani, amely folytatja a takarékossági programot. A két párt levelet írt (Angela) Merkelnek (a német kancellárnak) és (Christine) Lagarde-nek (a Nemzetközi Valutaalap vezetőjének), amelyben elfogadják a takarékossági programot” – nyilatkozta a televízióban a Sziriza vezetője, Alexisz Ciprasz. „A takarékossági programot a nép elvetette, és egyetlen kormánynak sem szabad azt folytatnia” – fűzte hozzá, megismételve álláspontját, hogy a megszorító intézkedéseket semmissé kell nyilvánítani.

Az államok kötelezettségei függetlenek a kormányok váltakozásától, a szerződéseket akkor is be kell tartani, ha egy előző kormány kötötte meg azokat – figyelmeztette Párizst és Athént pénteken a német külügyminiszter.


Ezzel a koalíciós kormány alakításának esélye a minimálisra csökkent. A kezdeményezés ismét Karolosz Papuliasz államfő kezében van. Az alkotmány értelmében végső tárgyalásokat kell folytatnia a parlamenti pártok vezetőivel, hogy rávegye őket, mégis lépjenek egymással koalícióra.

A görög és francia választási eredmények azt jelzik, hogy az európai polgárok jelentős része nem érzi magáénak az Európai Uniót – jelentette ki Gyürk András az Európai Parlamentben.


A görög szocialisták vezetője, Evangelosz Venizelosz szombaton délelőtt találkozik az államfővel, és tájékoztatja őt, hogy fáradozásait nem kísérte eredmény.

Kiszámíthatatlan a helyzet

Teljesen kiszámíthatatlanná vált a görögországi helyzet, jelentős az esélye az újabb parlamenti választások kiírásának, és ha ezután olyan kormány alakul, amely elveti a külső segélyprogram feltételeit, az Görögország euróövezeti tagságának megszűnéséhez vezethet – vélekedtek pénteken londoni pénzügyi elemzők.

Forrás: MTI