Esküt tett az új kormány + Képek

PR

2012. május 17., csütörtök 10:42, frissítve: péntek 06:57

Letette a hivatali esküt csütörtök reggel Görögország új, átmeneti kormánya, amelynek legfontosabb feladata, hogy a június 17-re kiírt parlamenti választásokig irányítsa a gazdasági és pénzügyi válsággal küszködő országot.

Panajotisz Pikramenosz kormányfő kabinetjének 16 tagja van. A jelenleg legfontosabbnak minősülő pénzügyi tárca élére Jeórjiosz Zaniasz került, aki eddig a pénzügyminisztérium magas beosztású hivatalnoka volt. Ebben a minőségben szorosan együttműködött az utóbbi évek valamennyi miniszterével, és ő képviselte Görögországot az Európai Unión belüli valamennyi fontos tárgyaláson.

Panajotisz Pikramenosz
Panajotisz Pikramenosz
Fotó: Reuters


A külügyminisztérium vezetését egy tapasztalt hivatásos diplomatára, Petrosz Moliviatiszra bízta a miniszterelnök. Még délelőtt összeül a május 6-án megválasztott parlament, amelynek tagjai az eskütétel után megválasztják a házelnököt. Utóbbi várhatóan pénteken vagy szombaton feloszlatja a törvényhozást.

Bizonyítaniuk kell

Mint arról beszámoltunk, az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde egy tévéinterjúban kijelentette: a görög politikai vezetőknek bizonyítaniuk kell elszántságukat arra, hogy az euróövezetben akarják tartani országukat, ez utóbbihoz pedig az kell, hogy teljesítsék a mentőcsomag feltételeit. Közben Angela Merkel és Francois Hollande keddi találkozójukon egyaránt aláhúzta, hogy Görögország euróövezeti tagságának megtartását szeretnék.

Fotó: Reuters


Mint azt megírtuk, június 17-én lesznek az újabb választások Görögországban.

Forrás: MTI