Észak-Korea cáfol és vádol

WL, 2012. június 9., szombat 21:39, frissítve: 13:56
Észak-Korea cáfolta szombaton azt a dél-koreai állítást, hogy nukleáris kísérletet készülne végrehajtani, egyúttal azt vetette a szöuli kormány szemére, hogy az efféle vádaskodásokkal fokozni akarja a közöttük meglévő feszültséget.

„Ezekkel a provokációkkal a csoport (a dél-koreai kormány) megpróbálja felidegesíteni Észak-Koreát, hogy rávegye nukleáris kísérlet végrehajtására akkor is, ha ilyesmi jelenleg nincs tervbe véve" – hangoztatta a hivatalos KCNA hírügynökség szerint az egyik phenjani külügyi szóvivő.

Idén április 13-án Észak-Korea az előzetes figyelmeztetések ellenére kereskedelmi szállító rakétát bocsátott fel, s a lépést Washington és szövetségesei ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletnek minősítették. Bár a kísérlet kudarcba fulladt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat léptetett életbe Phenjan ellen.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azóta műholdas felvételekre hivatkozva azzal gyanúsítják Phenjant, hogy újabb kísérletre készül. Az áprilisi fotók az egyik észak-koreai nukleáris kísérleti telep megélénkült tevékenységéről árulkodnak.

Phenjan szombati nyilatkozata azzal is megvádolja Ri Mjong Bak dél-koreai elnök konzervatív kormányát, hogy úgymond ismét incidenst akar kiprovokálni a határtérségben, a 2010. novemberihez hasonlót. A nyilatkozat szerint Szöulnak az a célja, hogy nagy felhajtást csináljon Észak-Korea „harciassága" körül, „megteremtve a szükséges légkört az újabb nyomásgyakorláshoz és újabb szankciók elfogadásához".

Forrás: MTI
hirdetés
1 órája
3 órája
  •  5
11:13
  •  2
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása