Észak-Korea cáfol és vádol

WL

2012. június 9., szombat 21:39, frissítve: vasárnap 13:56

Észak-Korea cáfolta szombaton azt a dél-koreai állítást, hogy nukleáris kísérletet készülne végrehajtani, egyúttal azt vetette a szöuli kormány szemére, hogy az efféle vádaskodásokkal fokozni akarja a közöttük meglévő feszültséget.

„Ezekkel a provokációkkal a csoport (a dél-koreai kormány) megpróbálja felidegesíteni Észak-Koreát, hogy rávegye nukleáris kísérlet végrehajtására akkor is, ha ilyesmi jelenleg nincs tervbe véve" – hangoztatta a hivatalos KCNA hírügynökség szerint az egyik phenjani külügyi szóvivő.

Idén április 13-án Észak-Korea az előzetes figyelmeztetések ellenére kereskedelmi szállító rakétát bocsátott fel, s a lépést Washington és szövetségesei ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletnek minősítették. Bár a kísérlet kudarcba fulladt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat léptetett életbe Phenjan ellen.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azóta műholdas felvételekre hivatkozva azzal gyanúsítják Phenjant, hogy újabb kísérletre készül. Az áprilisi fotók az egyik észak-koreai nukleáris kísérleti telep megélénkült tevékenységéről árulkodnak.

Phenjan szombati nyilatkozata azzal is megvádolja Ri Mjong Bak dél-koreai elnök konzervatív kormányát, hogy úgymond ismét incidenst akar kiprovokálni a határtérségben, a 2010. novemberihez hasonlót. A nyilatkozat szerint Szöulnak az a célja, hogy nagy felhajtást csináljon Észak-Korea „harciassága" körül, „megteremtve a szükséges légkört az újabb nyomásgyakorláshoz és újabb szankciók elfogadásához".

Forrás: MTI