Észak-Korea felkészült a harmadik atomrobbantásra

PR

2012. május 2., szerda 15:45

Észak-Korea befejezte a harmadik kísérleti atomrobbantás előkészítését – közölte szerdán a dél-koreai kormány mellett dolgozó egyik szakértő.

„Észak-Korea a jelek szerint befejezte a harmadik atomrobbantás műszaki előkészületeit. Jelenleg már csak a politikai döntésre van szükség” – mondta a nevének elhallgatását kérő szakértő újságíróknak. A dél-koreai és az amerikai titkosszolgálat figyelemmel kíséri a pongjeri atomlétesítményben folyó tevékenységet – tette hozzá. A szakértő szerint Phenjan ezúttal magas fokon dúsított urániumot használ majd, amelyből Észak-Koreának három-hat atombomba gyártására elégséges mennyiség áll a rendelkezésére – plutóniumkészletén kívül.

Az ország a szankciók ellenére sem enged, folytatja nukleáris kísérleteit. Sőt, a héten már arról szóltak a hírek: Észak-Korea nagy teljesítményű mobil fegyverekkel képes lenne csapást mérni az Egyesült Államokra.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal gyanúsítják Észak-Koreát, hogy az április 13-i kudarccal végződött rakétakísérlet után most kísérleti atomrobbantást akar végrehajtani. A rakéta, amellyel a nyugati nagyhatalmak szerint Phenjan hosszú távú rakétakísérletet akart végezni, röviddel a start után felrobbant. A két korábbi – 2006. októberi és 2009. májusi – kísérleti atomrobbantást szintén rakétakísérlet előzte meg. A műholdas felvételek szerint a pongjeri atomlétesítményben fokozott tevékenység tapasztalható – jelentette a múlt héten egy Észak-Koreára szakosodott amerikai internetes oldal.

Észak-Korea 2007 júliusában állította le a jongbjoni létesítményt, ahol plutóniumot állítottak elő, és 2008 júniusában lerombolta az atomreaktor hűtőtornyát. Szakértők szerint Phenjan addigra hat-nyolc atombomba gyártásához elegendő plutóniumot állított elő. 2010-ben Phenjan engedélyt adott egy amerikai tudósnak egy jongbjoni urándúsító üzem meglátogatásához, ahol a tudós szerint több mint ezer, az észak-koreai hatóságok szerint pedig 2000 centrifuga működik. Szakértők szerint a jongbjoni urándúsító kapacitása évi 40 kilogramm erősen dúsított uránium. Feltételezve, hogy az üzemet 2009-ben indították be, Észak-Koreának három-hat atombombához elegendő urániuma lehet.

Forrás: MTI