Hidrogénbomba

Észak-Korea megúszhatja az újabb szankciókat

MTI, 2016. január 24., 09:25, frissítve: 10:01
Nincs közel a megállapodás az Egyesült Államok és Kína között az Észak-Koreával szemben újabb atomkísérlete miatt alkalmazandó további szankciókról – mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet újságíróknak szombaton.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja. Hozzájárulása nélkül nem lehet újabb ENSZ-szankciókat bevezetni Phenjan ellen. Észak-Koreával szemben a szervezet akkor léptetett életbe először büntetőintézkedéseket, amikor a kommunista diktatúra 2006-ban végrehajtotta első sikeres nukleáris robbantását. Január elején Phenjan már a negyedik robbantásról számolt be, azt állítva: hidrogénbomba birtokába jutott, de ezt az Egyesült Államok és szakértők is megkérdőjelezik.

A bejelentés óta viszont Peking és Washington a BT másik három állandó tagjával, Oroszországgal, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal, valamint Dél-Koreával és Japánnal egyeztet egy tervezett újabb BT-határozatról. Az amerikai nagykövet Burundiban járt az ENSZ BT küldöttségével, s a visszaúton, az etióp fővárosban nyilatkozott, ahol arról kérdezték, közel-e a megállapodás Pekinggel. „Nem” – mondta a diplomata, további részletek ismertetése nélkül.

ENSZ-diplomaták szerint ugyanakkor a szintén vétóval rendelkező Oroszország lehet a keményebb dió az egyeztetéseken, miután az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt Moszkva ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat léptetett érvénybe.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása