Észak-Korea nem áll le

PR, 2012. április 20., péntek 08:00, frissítve: péntek 13:12
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán ellenséges magatartása ellenére Észak-Korea folytatni fogja a műholdak felbocsátását – közölte pénteken az észak-koreai űrtechnológiai bizottság.

Peking határozottan visszautasította, hogy megszegte volna az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, miután olyan feltételezések láttak napvilágot, miszerint a múlt vasárnapi phenjani katonai parádén felvonultatott 16 kerekű rakétaszállító, -emelő és -indító jármű, vagy annak terve Kínából származik. Kína szigorúan tartja magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának  vonatkozó határozataihoz és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására hivatott hazai törvényekhez és szabályokhoz - hangoztatta Liu Vej-min külügyi szóvivő.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által idézett közleményében a testület bírálta Washingtont és Szöult, amiért nagy hatótávolságú rakétakísérletnek nevezték az április 13-i műholdfelbocsátást. Észak-Korea minden rendelkezésére álló eszközzel megvédi saját szuverenitását és méltóságát, és egymás után fogja felbocsátani műholdjait a gazdasági fejlődés érdekében – közli a testület. A bizottság szerint az ország ellesz az amerikai élelmiszersegély nélkül is, s mivel népe élvezi a szocializmus adta előnyöket, többé nincs szüksége arra sem, hogy „szorosabbra fogja a nadrágszíjat”.

A múlt pénteken Észak-Korea elindított egy rakétát, amellyel állítása szerint egy Földet megfigyelő műhold pályára állítása lett volna a célja. A manőver azonban az indítás után kudarcot vallott. Egyes találgatások szerint Phenjan hamarosan föld alatti atomrobbantást hajt végre, hogy helyreállítsa megrendült tekintélyét. Washington a műholdfelbocsátásnak mondott rakétakísérlet miatt leállította az Észak-Koreának szánt élelmiszersegélyt.

Csoma Mózes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem koreai tanszékének helyettes vezetője szerint nem volt meglepő, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétával végrehajtott kísérletét, ahogyan az sem, hogy Phenjan erre az atom- és rakétakísérletekre vállalt moratórium visszavonásával reagált.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása