Hidrogénbombát robbantott Észak-Korea?

MNO, MTI

2016. január 6., szerda 06:55, frissítve: péntek 18:19

A kommunista remeteállam szerdán bejelentette: sikeresen tesztelte új tömegpusztító fegyverét. Igen hamar megérkezett a nemzetközi válasz: az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán várhatóan összeül a bejelentés miatt. A dél-koreai hírszerzés úgy értesült, hogy amit Észak-Korea felrobbantott, nem hidrogénbomba volt.

Észak-Korea azt állítja, sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, számolt be a hírről több nagy nemzetközi hírügynökség is szerda reggel. A rezsim állami médiája azután jelentette ezt be, hogy a tesztet végrehajtó Punge-ri kísérleti telep térségében Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű földrengést mértek. A dél-koreai YTN arról tájékoztatott, hogy a robbanás ereje 8 kilotonna volt. A hivatalos nyilatkozat szerint a robbantásra Kim Dzsongun december 15-én adott engedélyt, amit az országalapító unokája január 3-án megerősített.

Az állami televízió közlése szerint, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor végezték a kísérletet. A bejelentés szerint „történelmi hidrogénbombája tökéletes sikerével” Észak-Korea csatlakozott a fejlett atomhatalmakhoz, hozzátéve, hogy „miniatürizált” eszközről van szó.

A kísérlet gyanúja először akkor merült fel, amikor az amerikai országos geológiai intézet bejelentette, hogy a földrengés epicentruma az említett kísérleti telep közelében volt. De „szokatlan szeizmikus aktivitást" észlelt Észak-Koreában az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO) is.

Haszegava Jóhei, a japán meteorológiai szolgálat tisztviselője szeizmikus aktivitást mutató ábrát elemez Tokióban, miután Észak-Korea bejelentette sikeres hidrogénbomba-kísérletét
Haszegava Jóhei, a japán meteorológiai szolgálat tisztviselője szeizmikus aktivitást mutató ábrát elemez Tokióban, miután Észak-Korea bejelentette sikeres hidrogénbomba-kísérletét
Fotó: Cuno Josikazu / Europress/AFP
Mi fán terem?

A hidrogén- (vagy termonukleáris) bombában elhelyezett hidrogénizotópok a magas hőmérsékleten és nyomáson héliummá egyesülnek, és ezáltal hatalmas energia szabadul fel. Egy hidrogénbomba hatása megfelel nagyjából háromezer darab atombomba hatásának. Ráadásul az utóbbinak van tömegkorlátja, a hidrogénbombának viszont nincs.

Nemzetközi reakciók

Az AFP arról ír, hogy igen hamar megérkeztek a nemzetközi reakciók. Japán, Dél-Korea és az ENSZ Biztonsági Tanácsa a határozatok súlyos megsértéséről beszél. Míg Washington tanulmányozza a tesztet, de John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségei.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán várhatóan összeül az eset miatt – jelentette helyi idő szerint kedden késő este a CNN hírtelevízió két, neve elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva. A világszervezet azonban még nem adott ki erről közleményt.

Természetesen a „szomszéd nemzet” képviselője is megszólalt az eset kapcsán. A dél-koreai elnök, Pak Kunhje nemzetbiztonsági kabinetjének rendkívüli ülése után bejelentette, hogy országa határozott lépéseket tesz további hasonló észak-koreai provokációk megakadályozására. A bombakísérlet változást hozhat az észak-koreai nukleáris program miatti nemzetközi helyzetben – tette hozzá. A dél-koreai hírszerzés szerint lehetséges, hogy amit Észak-Korea felrobbantott, nem hidrogénbomba volt – jelentette a Yonhap hírügynökség.

Pekingi látogatáson tartózkodó Philip Hammond brit külügyminiszter kijelentette, hogy mind hazája, mind Kína elítéli az észak-koreai kísérletet, és támogatja, hogy felújítsák az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló hatoldalú tárgyalásokat, és lehetségesnek mondta, hogy szigorítsák a Phenjan elleni büntetőintézkedéseket.

Francois Hollande francia elnök nyilatkozatot tett közzé a kísérleti hidrogénbomba-robbantásra vonatkozó észak-koreai bejelentésre válaszul, hangsúlyozva, hogy „Franciaország elítéli a(z ENSZ) Biztonsági Tanács határozatainak elfogadhatatlan megsértését, és a nemzetközi közösség erőteljes reagálását szorgalmazza".

Abe Sindzó japán miniszterelnök újságírók előtt azt mondta, hogy országa határozott választ fog adni az észak-koreai lépésre. „Az észak-koreai nukleáris teszt súlyos fenyegetés országunk biztonságára, és egyáltalán nem vagyunk hajlandók eltűrni. A kormánynak együtt kell működnie a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy Észak-Korea megfizesse a bombakísérlet árát.

Korábbi utalás
Kim Dzsongun észak-koreai vezető tavaly december 10-én az addigi phenjani közléseknél egyértelműbben utalt arra, hogy országának hidrogénbombája is van. A KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtökön idézte az egyik katonai létesítményben helyszíni szemlét tartó Kim Dzsongun szavait, amelyek szerint az ország immár „olyan nukleáris hatalom, amely akár atombombát, akár hidrogénbombát képes robbantani, hogy hiteles módon megvédje szuverenitását”.