Euróellenes liberális szervezkedés

Keresztes Lajos

2011. december 20., kedd 12:51

A konzervatív német napilapban, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Majid Sattar „Henkel érett szilvája” című cikkében tudósít egy polgári protestpárt megalapítási kísérletéről.

Ez a nagy kezdet egy polgári protestpárt megalakítására, ami a berlini köztársaság szociáldemokratizált konzervatívjai és a céltalanul bolyongó liberálisai közötti vákuumot képes betölteni?

Hétfőn két úr ült sötét öltönyben egy barna fal előtt a német sajtószövetség épületében, majdnem úgy, mint amikor még Bonn volt a szövetségi köztársaság fővárosa. Hans-Olaf Henkel, aki 1995–2000 között a Német Ipar Szövetségi Szervezetének elnöke volt, most eurószkeptikusként beszélt a fán lévő érett szilvákról. Henkel szerint elég csak megrázni a törzset és a gyümölcs azonnal az ölébe hullik. Ő alternatívát keresett a többi párttal szemben, és a „Szabad Választóknál” megtalálta azt: „Úgy döntöttem, segítek a Szabad Választóknak, hogy új liberális erőként az egész országban gyökeret verjenek.”

A szervezet célja, hogy 2013-ban bekerüljön a Bundestagba. Az, hogy az érett szilva metafora nem egészen téves, azt Hubert Aiwanger, a Szabad Választók szövetségi elnöke tette világossá. „A pártalapítások igen nehézkesek Németországban, jelentősek a bürokratikus akadályok, rengeteg aláírást kell gyűjteniük az érintetteknek” – mondta el.

Mindez nem érvényes a müncheni tartományi gyűlésbe már bejutott Szabad Választókra. Az biztos, az egykor csak önkormányzati szinten beágyazott platformot országos pártként használni komoly problémákat rejt. Henkel utalt arra, hogy a Szabad Választókat egykori „pártonkívüli választói közösségként” alapították meg, s a párton belül is léteznek programbeli ellentmondások. Ez azonban a többi párt esetben is létező probléma – vélekedett.

Aiwanger kijelentette, nem hiszi, hogy Henkel a listavezetőjük lenne. Egyelőre mindössze partnereket keresnek. A volt szervezeti vezető kizárta, hogy együttműködnének a politikailag megbukott Karl-Theodor zu Guttenberggel. Szintén nincs kapcsolatuk a CDU-n belüli konzervatívokat tömöríteni hivatott berlini körrel. Viszont nemsokára tárgyalnak Paul Kirchhof alkotmánybíróval. (Aki 2005-ben még egy radikális adócsökkentési reformjavaslat megfogalmazójaként Angela Merkel pénzügyminiszter-jelöltje volt – a szerk.)

Forrás: MNO