Exkluzív: újabb módosító javaslat a köznevelési törvényhez

családháló.hu

2011. december 1., csütörtök 16:17

A Családháló értesülése szerint újabb módosító javaslatot nyújt be a KDNP-s Michl József a köznevelési törvény tervezetéhez. Lapunk kérdésére a képviselő azt mondta: az ellenzék azért támadja ennyire dühödten a törvényt, mert átszabja a teljesen liberális értékekre építő rendszert.

Az eredeti módosító javaslat (T/4856/128.) - melyet egyébként a szakbizottság nem támogatott - törölte volna a tervezetből a következő mondatot: „A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak”. Benne hagyta volna viszont az előtte áll passzust ("A gyermek, a tanuló, személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben”).

Michl József szerint a mondat azért volt szükségtelen, mert csak megismételte az első kikötéseit, mely remekül megfogalmazta, mit nem tehet egy pedagógus. Meglátását azonnal hatalmas sajtóvisszhang követte, a csütörtöki Népszava például címlapon támadta (Felebaráti koki és saller is lesz az oktatásban?) a kezdeményezést, mert az szerinte újra engedélyezné az iskolai "gyermekbántalmazást".

A KDNP-s képviselő információink szerint most új módosítót nyújt be, mert, mint mondta, egyértelművé szeretné tenni szándékát, mely távolról sem jelentette, jelenti, hogy támogatna bármilyen formájú és súlyú iskolai erőszakot.

Úgy tudjuk, hogy a törvényjavaslat 46 . § (2) bekezdése a következőképpen változna: "A gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi és lelki fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak. A gyermek, a tanuló személyiségének védelme érdekében nem engedhető meg a lelki és szellemi terror, az egészségügyi állapotának veszélyeztetése, a vele szemben gyakorolt szóbeli erőszak,  a kigúnyolás, az önbecsülésének megsértése, a kommunikációs és infokommunikációs lelki és szellemi hátrányos befolyásolás, a szexuális bántalmazás, zaklatás, erőszak, hitbéli és vallásos meggyőződésének kicsúfolása, minősítése és megsértése, alapvető érzelmi igényeinek és szükségleteinek megtagadása, az igaztalan gyanúsítása és természetesen a gyermekkel szembeni szeretetlenség."

Michl József kérdésünkre úgy fogalmazott: az egész köznevelési törvény átírása alapvetően nem érdeke sem a szocialistáknak, sem pedig a liberális LMP-nek, ezért minden kis részletbe belekapaszkodnak, hogy támadhassák azt. "Nem tudom elképzelni sem, ki és hogyan olvasta ki azt a szándékot az eredeti módosítómból, hogy támogatnám az iskolai erőszakot. Ez természetesen nincs így" - szögezte le.

A cikk itt folytatódik.Forrás: Családháló