„Ez a nemzet szégyene”

BL

2012. január 10., kedd 13:46

A rossz táplálkozás továbbra is gyermekek millióit érinti Indiában, és ez a nemzet szégyene – ismerte el kedden Manmohan Szingh indiai kormányfő, amikor egy tanulmány adatait ismertette.

A felmérés szerint az ázsiai országban az öt éven aluli gyermekek 42 százaléka alultáplált. A vizsgálat 9 szövetségi állam 73 ezer családjára terjedt ki.

Szingh hangsúlyozta, hogy az indiai bruttó hazai termék jelentős növekedése ellenére az alultápláltság elfogadhatatlan mértéket ölt. Szerinte a társadalom és a politika szereplőinek világosan meg kell érteniük az összefüggéseket az oktatás és az egészségügy, a szaniter berendezések és a higiénia, az ivóvíz és a táplálkozás között, hogy ezt követően választ találjanak a problémákra.

Az ENSZ egyik, 2009-ben nyilvánosságra hozott, Mentsétek meg a gyerekeket című tanulmánya Indiával kapcsolatban azt emelte ki, hogy évente kétmillió, öt éven aluli gyermek hal meg, ennek a fele a születést követő hónapban, elsősorban újszülöttbetegségekben, hasmenésben és tüdőgyulladásban. A dokumentum szerint a halálozás legfőbb oka az alultápláltság. Csaknem minden harmadik alultáplált gyerek Indiában él, és a három év alatti indiai gyermekek 45,9 százaléka sovány. Márpedig egy rosszul táplált gyermek esetében kilencszer nagyobb a kockázata annak, hogy meghal, mint egyébként. Indiában idén a gazdaság várhatóan mintegy 7 százalékkal bővül majd.

Forrás: MTI