Ez komoly provokáció

WA

2012. április 10., kedd 08:10, frissítve: kedd 08:21

Az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter is komoly provokációnak tekintené, ha Észak-Korea – mint tervezi – a következő napokban műholdat bocsátana fel nagy hatótávolságú rakétával, közölte a Pentagon.

George Little, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője helyi idő szerint hétfőn Washingtonban elmondta: Leon Panetta, a tárca vezetője telefonon beszélt a tervezett műholdfelbocsátásról Kim Kvan Dzsin dél-koreai nemzetvédelmi miniszterrel. Mindkét vezető komoly provokációnak és a vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi határozatok megsértésének tekintené a műhold felbocsátását – tette hozzá a szóvivő.

Előzőleg Victoria Nuland amerikai külügyminisztériumi szóvivő is úgy nyilatkozott, hogy „Észak-Korea rakétaindítása rendkívül provokatívnak tekintendő, mert veszélyezteti a regionális biztonságot, és nincs összhangban a nemrégiben tett vállalással, miszerint Phenjan tartózkodik mindenféle hosszú hatótávolságú rakéta indításától”. A szóvivő szerint Washington a rakétaindítást az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1718-as és 1874-es határozata megsértésének fogja tekinteni.

Az Egyesült Államok álcázott rakétakísérletnek tartja az április 12–16. közötti időszakra tervezett észak-koreai műholdfelbocsátást.

Dél-koreai védelmi tisztségviselők kedden elmondták, hogy műholdfelvételek tanúsága szerint Észak-Koreában újabb alagutat ásnak, a kommunista vezetésű ország a jelek szerint újabb – immár a harmadik – kísérleti atomrobbantásra készül. Az alagutat ugyanabban az északkeleti országrészben készítik, ahol Phenjan 2006-ban és 2009-ben az előző két atomkísérletet is végezte. Az alagút elkészítése már a végső szakaszába jutott, tették hozzá a források.

Az Egyesült Államok hétfőn sürgette Kínát, hogy „az elkövetkező órákban és napokban” gyakoroljon nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy lépjen vissza a műholdfellövéstől. Ismert, Észak-Korea vasárnap helyezte kilövőállásba a hordozórakéta mindhárom egységét.

Forrás: MTI