Ezek lesznek az év hírei 2016-ban

Majláth Ronald

Majláth Ronald

2016. január 6., szerda 20:16, frissítve: szerda 20:18

Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy 2015-ben a fő téma a migráció és a terrorizmus lesz? Néha azonban apró jelekből következtetni lehet arra, mire is számíthatunk a közeljövőben a külpolitikában.

Mi lesz 2016 nagy sztorija? – ezt a kérdést boncolgatják a Foreign Policy nevű amerikai külpolitikai lap szerzői, akik most megpróbálták megtippelni, mire számíthatunk az új évben. A 16 felvázolt esemény és téma természetesen változatos, azonban egy dologban közösek: valóban nagy változást és kihívást jelenthetnek számunkra. Íme a Foreign Policy jóslatai:

1. Olvadó világ
A jóslat szerint a globális felmelegedés lesz az év sztorija, mivel egy sor furcsa időjárási jelenséggel fogunk találkozni. Ilyenek lehetnek az óriási viharok olyan területeken, ahol ez korábban nem volt jellemző, de az óceáni áramlatok is elmozdulhatnak. Így végül a globális felmelegedést övező szkepticizmus is eltűnhet.

Olvadó gleccser Svájcban
Olvadó gleccser Svájcban
Fotó: Oliver Coffrini / Europress/AFP

2. Minden folytatódik
Így is összegezhetjük „a kölcsönvett idő” címet viselő jóslatot, amely szerint az amerikai gazdaság mérsékelt fellendülése folytatódik, míg az Európai Unió megoldhatatlan kihívásokkal fog küzdeni. Az Iszlám Állam továbbra is problémát fog jelenteni. Oroszország hatalma változatlanul csökkenni fog, miközben Kína befolyása folyamatosan növekszik. Az Iránnal kötött nukleáris megoldás ugyan érvényben marad, azonban Teherán és Washington között nem lesz jelentős enyhülés. Izrael és Palesztina sem lép előre a kétállamos megoldás felé. A párizsi klímaegyezmény ellenére a légköri hőmérséklet is emelkedni fog. Ami viszont bizonyosan változni fog: az Egyesült Államok elnökének személye, akinek külpolitikája ugyan távol áll a tökéletestől, azonban az elnöki posztra pályázók valószínűleg sokkal rosszabbak lennének – véli a szerző.

3. A megosztott Amerika
Eszerint az év sztorija az amerikai társadalom megosztottsága lesz abban a kérdésben, hogy az Egyesült Államok milyen szerepet vállaljon a világban. A közvélemény-kutatások szerint a republikánus és a demokrata párti szavazók véleménye élesen különbözik a külpolitikai kérdésekben. Így például az iraki és szíriai szárazföldi beavatkozást a republikánus szavazók kétharmada támogatja, a demokraták kétharmada pedig ellenzi azt.

4. Észak-Korea atomfegyverei
Barack Obama megpróbálkozhat az utolsó hivatali évében tenni valamit az észak-koreai atomfegyver-arzenál ellen. Ez azonban végül sikertelen lesz – írja a szerző.

5. Új influenzatörzs
Napjainkban több különös influenzatörzs van jelen a madarakban, a disznókban vagy az emberekben, mint valaha, ami aggodalomra adhat okot. Lehet, hogy 2016-ban egy ilyen influenzatörzs megjelenése lesz az év eseménye?

6. A nyugati értékek bukása
E jóslat szerzője úgy látja, hogy bizonyos országok szerint „a Nyugat” egy értékközösség, így gondolkodik Németország, Svédország és Kanada is, amelyek most befogadják a menekülteket. Ezzel szemben Magyarország, Lengyelország és mások lezárták a határaikat a migránsok előtt. Melyik oldal fog végül győzni? A lengyel, francia és osztrák választások azt mutatják, hogy a jobbszélen lévő pártoknak itt nagyobb támogatottságuk van, mint a jobb- és baloldali hagyományos pártoknak. A cikkíró szerint a franciaországihoz hasonló terrortámadások az antiliberalizmus felé billenthetik a mérleg nyelvét.

7. Növekvő terror
Ez a predikció azzal számol, hogy az iraki Ramádinál elért iraki és amerikai sikerek csak tovább növelik annak az esélyét, hogy az Iszlám Állam további terrorcselekményeket kövessen el. Ez pedig háromféle módon történhet: az első forgatókönyv szerint Amerikában született dzsihadisták követnének el vérengzést. Az is elképzelhető, hogy az Iszlám Állam a párizsi támadáshoz hasonlóan irányítaná és vezényelné le a mészárlást. Végül pedig az sem zárható ki, hogy a terroristák egy amerikai utasszállító repülőgépet vesznek majd célba.

8. Menekültválság
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legutóbbi adatai szerint jelenleg hatvanmillió menekült van világszerte, ami azt jelenti, hogy 122 emberből egynek fegyveres konfliktusok miatt kellett elhagynia egykori lakhelyét. Mivel a szíriai, afganisztáni, szomáliai és iraki konfliktusok továbbra is tartanak, a jóslat szerint a menekültáradat 2016-ban is folytatódni fog, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

9. Szűkülő emberi jogok
A párizsi merényletsorozat utáni intézkedésekből a szerző arra következtet, hogy mind Franciaországban, mind pedig a nyugati országok többségében a biztonsági intézkedések foganatosítása mellett szűkíteni fogják az emberi jogokat, miközben a kontinens a radikalizálódással, a migránsválsággal és az erősödő szélsőjobbal küzd.

10. Az unió bukása
Ez a forgatókönyv azzal számol, hogy ritka rossz éve lesz az Európai Uniónak: a szélsőjobboldali pártok tovább erősödnek, Nagy Britannia továbbra is ki akar lépni az unióból, a görög válság folytatódik, a szíriai menekültek száma megduplázódik, ezeket a problémákat pedig képtelen lesz megoldani az unió.

11. Obama utolsó esélye
Mivel 2016 Barack Obama utolsó hivatali éve lesz, arra számíthatunk, hogy ebben az évben már az örökségére fog összpontosítani mind a belpolitikai, mind pedig a külpolitikai színtéren. Hiszen 2009-ben azt ígérte, hogy kijavítja majd a Bush-kormányzat tévedéseit. Obamának most már csak egy éve van, hogy teljesítse az ígéreteit, így most jött el az ideje, hogy cselekedjen.

Fotó: MANDEL NGAN / Europress/AFP

12. Politikai következményeket hoz a migránsválság
A jóslatban a szerző nem kertel: a menekültáradat az érintett országok politikai és gazdasági rendszerére is hatással lesz. Amerikában 2016-ban egyenesen kampánytémává dagadhat, hogy a menekültek között terroristák is lehetnek. Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban és más uniós tagországokban pedig a politikai viták középpontjába kerülhet ez a kérdés. De a török, libanoni és jordániai politikát is felkavarhatja a menekültek kérdése.

13. Iráni–szaúdi viszály
A szerző szerint a két közel-keleti ország tovább folytatja a vetélkedést, amit a két ország belpolitikai eseményei is meghatároznak. Iránban februárban választásokat tartanak, ahol a fő választóvonal a keményvonalasok és a mérsékeltek között van, Szaúd-Arábiában inkább személyek rivalizálnak egymással. Mindez kihat a két ország viszonyára, a vetélkedés pedig még hosszú ideig elhúzódhat.

Iráni férfiak Nimr al-Nimr síita főpap szaúd-arábiai kivégzése miatt tüntetnek a szunnita királyság teheráni nagykövetségének épületénél (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Iráni férfiak Nimr al-Nimr síita főpap szaúd-arábiai kivégzése miatt tüntetnek a szunnita királyság teheráni nagykövetségének épületénél (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Fotó: Abedin Taherkenareh / MTI / EPA

14. Az olajpala éve
Az amerikai olajpala sorsa is eldőlhet 2016-ban. Mindezt az olaj ára fogja meghatározni, hiszen ha mégis elindulnának felfelé az olajárak, az esélyt adna az amerikai olajpalaipar fellendüléséhez.

15. Szaúd-Arábia egyre magabiztosabb lesz
A jóslat szerint a közel-keleti olajhatalom egyre határozottabban fog viselkedni ebben az évben. A Szaúd-Arábia által vezetett arab szövetséges államok már több hónapja bombázzák a jemeni lázadók állásait, Szíriában pedig az Aszad-rezsim ellen harcolókat támogatják. A szerző úgy látja, hogy ebben az évben Szaúd-Arábiának stabilizálnia kell a hatalmát, ami nagy kihívás lesz a monarchiának. A békefenntartásban ugyanis nincsenek tapasztalataik, az olajárak csökkenése miatt pedig egyébként is szűkül az ország költségvetése.

16. Eszkalálódó válság a Közel-Keleten
Eszerint a szíriai és iraki helyzet továbbra sem fog javulni, ez hatással lesz Európára és kisebb mértékben az Egyesült Államokra is.