Fantasztikus ékszerekre, műkincsekre és ruhákra licitálhat

TK

2011. december 12., hétfő 19:35

A gyémánt talán valóban a lányok legjobb barátja, Elizabeth Taylornak, Hollywood néhai csillagának azonban életre szóló szenvedélyt jelentett: a Christie's kedden kezdődő aukciósorozatán most bárki lecsaphat a színésznő mesés ékszer-, ruha- és műkincsgyűjteményére, és a bevételek egy részéből a Taylor nevét viselő AIDS-alapítványt támogatják.

Rubintok, zafírok, smaragdok és gyémántok sorakoznak a New York-i árverés összesen 269 ékszert számláló kínálatában. A darabok közül sokat Richard Burton, Taylor férje ajándékozott a színésznőnek viharos kapcsolatuk és két házasságuk során. A páratlan darabok az árverést megelőzően kiállításon járták körbe a világot, hogy aztán New Yorkban találjanak gazdára – a Christie’s reményei szerint több mint harmincmillió dollárért.

A patinás aukciósház további húszmilliót vár a márciusban 79 évesen elhunyt filmcsillag ruháinak és emléktárgyainak eladásából. Szakértők szerint a becsült összegek – tekintetbe véve a „Liz-faktort” – igen szerények, és ennél sokkal magasabb áron is elkelhetnek a csillogó drágakövek, a híres ruhák és kiegészítők, valamint az emléktárgyak és a műkincsek. „Ez a gyűjtemény nem fogható semmihez korábbi kínálatunkból. A kollekció ablakot nyit Elizabeth Taylor életére” – vélekedett korábban Marc Porter, a Christie's amerikai részlegének elnöke. Az ékszerárverés „Elizabeth Taylor ötlete volt, ő döntött így néhány éve. Azt akarta, hogy új emberek élvezzék őket” – fogalmazott.

„Soha, de soha nem gondoltam trófeaként az ékszereimre. Azért vagyok, hogy gondjukat viseljem és szeressem őket. Ha meghalok, és aukcióra kerülnek, remélem, bárki veszi is meg őket, örömöt szereznek új tulajdonosuknak” – írta memoárjában a színésznő.

Kalapács alá kerül többek közt az a rubintokkal és gyémántokkal kirakott nyaklánc, amelyet a filmcsillag egyik férjétől, Mike Toddtól kapott, és az a 33,19 karátos Krupp-gyémánt, amely egy gyűrűt díszítve Richard Burton ajándéka volt. A legértékesebb darab a világhírű Burton–Taylor-gyémánt lehet: a körte alakú ritkaság 69,42 karátos, 1969-ben egymillió dollárt ért.

A Krupp-gyémántot Taylor szinte mindennap viselte, leütési árát a Christie’s 2,5-3,5 millió dollárra taksálja. Kevésbé híres, viszont a Krupphoz hasonlóan csillogó és értékes az a 16. századi gyöngy, amely a színésznő tervei alapján lett egy gyémánt és rubint nyaklánc ékköve. Az ékszer szintén a karizmatikus walesi színész ajándéka volt 1969-ben, és most 2-3 millió dollárért találhat gazdára.

Vevőre vár Burton 1962-es meglepetése, egy smaragd és gyémánt nyaklánc függővel, a hozzá illó gyűrűvel és karkötővel. A színész 1962-ben, Kleopátra című közös filmjük forgatásán, kapcsolatuk kezdetén lepte meg Taylort a lenyűgöző darabokkal. Magas áron, 300-500 ezer dollárért kelhet el a filmcsillag egy gyémántórája – közeli barátja, Michael Jackson ajándéka –, egy antik gyémánttiaráért pedig 60-80 ezer dollárt is megadhatnak. Utóbbit viselte Elizabeth Taylor az 1957-es Oscar-díjátadón. Egyik férjétől, Mike Toddtól kapta.

Kiürül Elizabeth Taylor pazar gardróbja is: esküvői ruhájától kezdve az Oscar-gálákon viselt estélyikig a színésznő számos ruhakölteménye kalapács alá kerül. A pénteken záruló aukciósorozaton többek között Chanel, Yves St. Laurent és Dior haute couture ruhái szerepelnek. „A lélegzetelállító ruhák, amelyeket gálákon, díjátadó ceremóniákon, AIDS-ellenes jótékonysági rendezvényeken vagy éppenséggel Richard Burtonnel tartott esküvőjén vett fel, mind itt lesznek, a hozzá való táskákkal, cipőkkel és más kiegészítőkkel együtt” – részletezte Porter.

A díva ruhatárának 68 darabját az árverés második napján, december 14-én gálaest keretében bocsátják licitre. A legizgalmasabb tételek között van az a 20 ezer dollárra becsült Versace színes estélyi kabátka, amelyen a színésznő portréi tűnnek fel híres szerepeiből. A napraforgósárga ruhát, amelyet 1964-ben a Richard Burtonnel való házasságkötése alkalmából öltött magára, előzetesen 40-60 ezer dollárra taksálták.

A Christie's online aukcióval is bővítette árveréssorozatát, az ezen szereplő tételek ára 100-200 dollártól 15 ezer dollárig terjed. Előbbi összegért például egy art deco karkötőt, utóbbiért egy fehéraranyból és gyémántból készült nyakláncot vihetnek el az érdeklődők. A hollywoodi csillag nem szűkölködött, becslések szerint egymilliárd dollárnyi értéket hagyott hátra. Mesés vagyonával Elizabeth Taylor egyike volt annak a mindössze 14 nőnek a világon, aki saját erejéből lett milliárdos.

A színésznő annak idején négymillió dollárt – napi árfolyamon számítva 47 millió dollárt – kapott a Kleopátra című film főszerepéért, később saját parfümvonala révén ért el óriási üzleti sikereket. Ingatlanainak értékét 150 millió dollárra teszik. Tetemes vagyona mellett a híresség jelentős erőfeszítéseket tett mások megsegítésére, AIDS-alapítványa részére 270 millió dollárt szerzett.

Forrás: MTI