Fehér házi infók a Bin Laden-filmhez?

tt

2012. május 23., szerda 18:54

A fehér házi adminisztráció két hollywoodi filmesnek belső információkat adott ki az Oszama bin Laden elleni akcióról, amelynek során megölték a terroristavezért – állítja egy amerikai konzervatív jogi csoport, amely az ezzel kapcsolatos kormányzati dokumentumokat kedden tette közzé a honlapján.

A Judicial Watch 153 oldalnyi Pentagontól és 113 oldalnyi CIA-től származó iratot töltött fel internetes oldalára a filmes projekttel kapcsolatban. A csoport jelezte, hogy a dokumentumokhoz törvényes úton jutott hozzá a kormányhivatalok tájékoztatási kötelezettségére hivatkozó keresete nyomán.

A dokumentumokból kiderül, hogy az Oszama bin Ladenről szóló filmen dolgozó Kathryn Bigelow rendező és Mark Boal forgatókönyvíró vezető fehér házi illetékesekkel kerültek kapcsolatba, felfedték előttük a Bin Ladent meggyilkoló terrorelhárító akciócsoport egy tagjának kilétét, és azt a szigorúan titkos CIA-helyszínt is megmutatták nekik, ahol a Bin Laden elleni akciót kitervelték.

A Pentagon és a CIA sem tagadta a nyilvánosságra hozott dokumentumok hitelességét, azt azonban mindkét „cég” leszögezte, hogy semmi különös nincs abban, hogy kapcsolatba kerülnek filmesekkel. Ez a kapcsolat arra irányul, hogy a filmesek hiteles tájékoztatást kapjanak a hivatalokban folyó munkáról, közben azonban mindig szem előtt tartják a nemzetbiztonsági szempontokat – szögezték le.

A Judicial Watch közölte: azért kezdett vizsgálódni az ügyben, mivel tavaly olyan hírek láttak napvilágot, hogy az Obama-kormány szigorúan bizalmas információkat szivárogtatott ki a filmeseknek, akik forrásként használták fel azokat a sztori kidolgozásához. A Fehér Ház akkor kereken tagadta és „nevetségesnek” nevezte, hogy bármiféle szigorúan bizalmas információt kiadtak volna a filmeseknek.

Az Oscar-díjas Bigelow Zero Dark Thirty című filmje eredetileg a novemberi elnökválasztás előtt került volna a mozikba, ám végül decemberre csúsztatták a premiert. Egyes médiahírek szerint azért, mert a republikánusok azzal vádolták Obamáékat, hogy politikai célokra akarják kiaknázni a Bin Laden elleni akciót és más, terrorizmus elleni sikereket.

Forrás: MTI