Fél Kelet-Európa utálja Sorost

MTI

2016. február 27., szombat 17:50

A német sajtó a kormány népszavazási kezdeményezésével és Soros György magyar származású amerikai üzletember kelet-közép-európai megítélésével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap szombati számában Orbán Viktor alaptörvénye címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki a kormány népszavazási kezdeményezéséről kiemelte, hogy a magyaroknak az európai menekültpolitikáról kell szavazniuk, „de sokkal többről van szó”. Hozzátette, hogy a népszavazási kezdeményezés „politikai manőver”, amelynek belpolitikai és külpolitikai funkciója is van.

Szerinte a kezdeményezés a német kancellár politikája ellen irányul, és azt a tanácsot „implikálja”, hogy „hallgass a népre”. A belpolitikában pedig arra hivatott, hogy a kormányfő a „migráció jól bevált témája” révén megtartsa az ellenőrzést a folyamatok felett – fejtette ki a FAZ szerzője, megjegyezve, hogy a „menekülttéma” tavaly

„kisegítette a miniszterelnököt és pártját egy súlyos népszerűségi válságból”,

de az ügy az utóbbi időben kissé elmozdult a figyelem középpontjából, és ismét felmerültek kérdések a „hatalom arroganciájával” kapcsolatban. Stephan Löwenstein a kezdeményezés külföldi visszhangjáról megállapította, hogy a „nemzetközi címzettek” visszafogottan viszonyultak a lépéshez, és megjegyezte,

„végül is az európaiak elegendő tapasztalatot szereztek arról, hogy a kívülről érkező kritika főleg egy embernek használ: Orbán Viktornak”.

Soros, a háttérhatalom építője

A Spiegel Online hírportál Soros György milliárdos: fél Kelet-Európa utálja ezt az embert címmel közölte Keno Verseck írását, aki kiemelte:

„mindegy, hogy Magyarországon, Csehországban vagy Szlovákiában: Soros György milliárdost démonizálják Kelet-Európa nacionalistái”,

és még a menekültválságot is a „zsidó filantrópnak” tulajdonítják. Egyebek között kifejtette, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő a válságokat „egyre gyakrabban tulajdonítja »külső erőknek« és személy szerint Soros Györgynek”. Hozzátette: a „kelet-európai nacionalisták” elképzelése szerint Soros György a vezetője egy

„zsidó világ-összeesküvésnek, amely a nemzeti közösségek elpusztítására és egy »háttér-világhatalom« felépítésére tör, hogy leigázza és kiszipolyozza a nemzeteket és országokat.”

Soros György a portálnak elmondta, hogy nem veszi magára a támadásokat, a magyarországi tanártüntetésekhez nyújtott állítólagos támogatásáról pedig az erről beszámoló magyar újságból szerzett tudomást először.