Felelhet a demokrata + Képek

WA

2012. április 23., hétfő 23:37, frissítve: kedd 08:21

Megkezdődött hétfőn John Edwards volt amerikai szenátor és kétszeres demokrata elnökjelölt-aspiráns pere, akit azzal vádolnak, hogy 2008-ban törvénytelen kampánytámogatások felhasználásával próbálta eltussolni, hogy viszonyt folytatott kampánystábjának egyik videósával, akitől gyereke is született.

Edwardsot hat pontban vádolják pénzügyi manipulációkkal. Ha az észak-karolinai Greensboróban folytatott perben elítélik, a volt politikusra, aki 2004-ben John Kerry oldalán a Demokrata Párt alelnökjelöltje volt, akár 30 évi börtönbüntetést és másfél millió dolláros bírságot is kiszabhatnak.

John Edwards és lánya megérkezik a bíróságra
John Edwards és lánya megérkezik a bíróságra
Fotó: Reuters


Az ügyre sötét árnyékot vet, hogy a viszony idején Edwards felesége, Elizabeth rákbeteg volt, az asszony 2010-ben elhunyt. A politikus sokáig tagadta, hogy viszonya volt az általa 2006-ban megismert Rielle Hunterrel, mi több, felkérte az egyik kampányasszisztensét, Andrew Youngot, hogy a románcból született kislány apaságát színleg vállalja magára. Young az ügyről később egy könyvben tálalt ki, The Politician (A politikus) címmel.

A bíróságot azonban nem az ügy házasságtörési vonatkozása érdekli, hanem az, hogy mennyi kampány-hozzájárulást kapott Edwards és hogy azt mire használta fel. Az ügy középpontjában egy csaknem egymillió dolláros támogatási tétel áll, amelyet Edwards két donortól kapott. A védelem szerint ez személyes és nem kampánytámogatás volt, amelyet az azt nyújtó személyek arra adták, hogy Edwards a családját támogassa és a felesége gyógykezelését fizesse belőle. (A pénz jó része egyébként Hunter orvosi számláira és megélhetésére, valamint a politikus másfél millió dolláros fenntartására ment el.)

A tárgyalás után
A tárgyalás után
Fotó: Reuters


A vád ezzel szemben azt állítja, hogy illegális kampánytámogatás történt, mert megszegték az 1971-es választási törvényt. Ennek értelmében senki sem befolyásolhatja egyoldalúan az előválasztási folyamat kimenetelét, ezért mindenki legfeljebb 2300 dollárral járulhat hozzá egy politikus korteshadjáratához.

A perben hozandó ítélet mérföldkő jelentőségű lehet annak értelmezésében, hogy hogyan és mire szabad elkölteni a kampánytámogatásokat. A kampányfinanszírozás kérdése különösen fontos ma Amerikában, amikor az úgynevezett super PAC-ek (politikai szuper-akcióbizottságok) milliókat – nem ritkán névtelen donoroktól érkezett pénzeket – költenek az egyes jelöltek ügyének támogatására. Igaz, a super PAC-ek, legalábbis hivatalosan, nem állnak kapcsolatban a politikusok kampánystábjaival, azokat anyagilag nem támogathatják és az őket közvetlenül támogató reklámokat nem tehetnek közzé. Az ellenfeleket lejárató hirdetéseket azonban igen.

A tárgyalás várhatóan hat hétig tart majd. Az 58 éves Edwards vádalkuba nem volt hajlandó belemenni. Ennek eredményeképpen mindössze néhány hónapot kellene leülnie és az ügyvédi praxisától sem fosztanák meg.

Korábban megírtuk, a büntetőperhez múlt hétfőn választották ki az esküdteket. Edwards ellen tavaly júniusban emeltek vádat.

Forrás: MTI