Felháborodtak a zsidó vezetők

tt

2012. március 19., hétfő 18:10, frissítve: hétfő 19:01

Elítélik a toulouse-i zsidó iskola elleni hétfői merényletet a nemzetközi zsidó szervezetek és a zsidó intézmények nagyobb védelmét követelik. Közben kiderült: ugyanazt a motort és ugyanazt a fegyvert használták az iskolai lövöldözésben,mint a Montaubanban végrehajtott merényletek során.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke döbbenetének adott hangot és megállapította, hogy „különösen undorító és aljas tett gyermekeket tenni célponttá, amit semmi sem indokolhat. Ez a merénylet mindannyiunk elleni merénylet" – fűzte hozzá, és méltatta a francia politikai vezetők részéről megnyilvánult szolidaritást. A WJC mintegy 100 ország zsidó közösségének nemzetközi szervezete.

„Ez a rettenetes tett egy olyan társadalomra jellemző, ahol kiteljesedhet az intolerancia” – nyilatkozta Brüsszelben Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke.

Fotó: Reuters


A francia hatóságoknak mindent meg kell tenniük a tettesek kézre kerítése és megbüntetése érdekében. „Sürgető szükség van arra, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket léptessenek életbe az európai zsidó intézmények számára, hogy ezen a kontinensen ne veszélyeztessék zsidók biztonságát” – hangzik a nyilatkozat.
A szervezet saját adatai szerint negyven európai állam rabbijait képviseli.

Ugyanazt a fegyvert és robogót használták a katonák meggyilkolásakor

A Yamaha márkájú, T-MAX típusú robogót Toulouse-ban lopták több mint egy héttel ezelőtt, s valamennyi merénylethez 11.43-as kaliberű lőszert használtak.

A rendőrség feltételezése szerint ugyanaz az ismeretlen tettes lövöldözött hidegvérrel egy zsidó iskola előtt hétfőn reggel, meggyilkolva négy személyt Toulouse-ban, mint aki egy héttel ezelőtt szintén Toulouse-ban megölt egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montaubanban három színes bőrű fiatal katonát. A merénylő ellen kétszáz rendőr indított hajtóvadászatot Dél-Franciaország

Forrás: MTI