Felszámolták az Occupyt

WA

2012. augusztus 6., hétfő 23:36

Kereken tíz hónap után a német rendőrség hétfőn felszámolta az antikapitalista, bankellenes Occupy-mozgalom frankfurti aktivistáinak sátortáborát. A csoport csaknem egy éven keresztül az Európai Központi Bank főhadiszállása előtt tüntetett a Majna-parti városban.

A villámgyors rendőri fellépést azt követően hajtották végre, hogy egy helyi közigazgatási bíróság elutasította az aktivisták fellebbezését a hónapok óta tartó megmozdulás tervezett betiltása ellen. A bírósági döntés nyomán a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a tábor felszámolására. A frankfurti Occupy-csoport szóvivője szerint a táborban akkor éppen 40 aktivista tartózkodott. A tüntetőket azonnali hatállyal a tábor kiürítésére, illetve a sátrak lebontására szólították fel. Incidens nem történt.

Az elmúlt hónapokban a rendőrség hasonlóan lépett fel több európai városban is a mozgalom helyi tüntetői ellen. Az elmúlt héten a hatóságok Düsseldorfban is hasonló módon jártak el.

A nemzetközi Occupy-mozgalom az Egyesült Államokból indult ki. A tüntetők több országban is a kapitalizmus, illetve a bankrendszer ellen tiltakoztak. A mozgalomhoz sok olyan személy is csatlakozott, akik a tüntetéseken nem elsősorban politikai indíttatásból vettek részt. Így a németországi tüntetőkhöz – értesülések szerint – külföldiek, illetve bevándorlók is társultak, valamint hajléktalanok és kábítószeresek is vegyültek közéjük.

Forrás: MTI